Головний зміст

Вітаємо з Днем народження Анну Савчук!

Субота, 23 березня 2024     Перегляди 237 IMAGE

Колектив Київського районного суду міста Одеси щиро вітає з Днем народження Савчук Анну Сергіївну.          


Вітаємо з Днем народження Діану Мамирбаєву!

П'ятниця, 22 березня 2024     Перегляди 497 IMAGE

Колектив Київського районного суду м. Одеси щиро вітає з Днем народження Мамирбаєву Діану Садиківну!          


Вітаємо з ювілеєм суддю Олену Коваленко!

Четвер, 14 березня 2024     Перегляди 650 IMAGE

Сьогодні свій ювілей святкує суддя Олена Борисівна Коваленко. Прийміть щирі вітання від колективу Київського районного суду м. Одеси!        


Вітаємо з Днем народження Угляр Світлану!

Неділя, 10 березня 2024     Перегляди 488 IMAGE

Колектив Київського районного суду міста Одеси щиро вітає з Днем народження Угляр Світлану Олександрівну!          


Вітаємо з Днем народження суддю Миколу Тонконоженка!

Неділя, 10 березня 2024     Перегляди 698 IMAGE

Колектив Київського районного суду м. Одеси вітає суддю Миколу Миколайовича Тонконоженка з Днем народження!            


Привітання голови суду з Міжнародним жіночим днем

П'ятниця, 08 березня 2024     Перегляди 1513 IMAGE

Шановні жінки!              


Вітаємо з Днем народження Андрія Ганєва!

Вівторок, 05 березня 2024     Перегляди 662 IMAGE

Сьогодні свій День народження святкує помічник судді Ганєв Андрій Еммануїлович! Щиро вітаємо Вас зі святом!            


Вітаємо з Днем народження Нарека Юрікяна!

П'ятниця, 01 березня 2024     Перегляди 552 IMAGE

Сьогодні свій День народження святкує Юрікян Нарек Ваганович. Колектив Київського районного суду міста Одеси щиро вітає іменинника зі святом!      


Вітаємо з Днем народження Павла Сукача!

Вівторок, 27 лютого 2024     Перегляди 681 IMAGE

Сьогодні свій День народження святкує Сукач Павло Вікторович! Колектив Київського районного суду міста Одеси щиро вітає Вас з Днем народження!           


Вітаємо з Днем народження Оксану Маркову!

Неділя, 25 лютого 2024     Перегляди 698 IMAGE

Колектив Київського районного суду міста Одеси щиро вітає з Днем народження Маркову Оксану Іванівну!            


Вітаємо з Днем народження Віктора Коваля!

Понеділок, 19 лютого 2024     Перегляди 1789 IMAGE

Колектив Київського районного суду міста Одеси щиро вітає з Днем народження Віктора Павловича Коваля!            


Вітаємо Вікторію Чорну з Днем народження!

П'ятниця, 16 лютого 2024     Перегляди 1446 IMAGE

Колектив Київського районного суду м. Одеси щиро вітає з Днем народження Вікторію Чорну!              


vkksВища рада правосуддя вітає ухвалення Парламентом Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Уся правнича спільнота рік чекала прийняття Закону, який розблокує процес наповнення судів кадрами.

 

 

ВРП у консультативному висновку щодо законопроєкту  № 3711-д наголошувала, що нестача суддів, які здійснюють правосуддя, та дефіцит кадрів у судах є основною проблемою судової гілки влади та держави, яка потребує невідкладного вирішення, адже внаслідок непродуманого реформування та припинення повноважень членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України вже більше як півтора року зупинені кадрові процедури, що вкрай негативно впливає на роботу судової системи.

Варто зазначити, що у доопрацьованому законопроєкті в цілому враховані пропозиції Вищої ради правосуддя, висловлені в консультативних висновках, затверджених рішеннями Ради від 30 червня 2020 року № 2012/0/15-20 та від 8 грудня 2020 року № 3404/0/15-20.

Вища рада правосуддя схвалює принципи формування ВККСУ, відповідно до яких Комісія складається із шістнадцяти членів, вісім із яких призначаються із числа суддів або суддів у відставці. На думку ВРП, запропонований законопроєктом підхід, згідно з яким у складі органу щонайменше половина суддів, які обрані суддями, заслуговує на підтримку з огляду на положення Європейської хартії про статус суддів та Рекомендації Комітету Міністрів Ради Європи державам-членам щодо суддів: незалежність, ефективність та обов’язки.

Законопроєктом передбачено створення Конкурсної комісії – допоміжного органу Вищої ради правосуддя, що утворюється для проведення конкурсу на зайняття посади члена ВККС України та формування переліку кандидатів на посаду члена ВККСУ, які відповідають критеріям доброчесності та професійної компетентності.

Перший склад Конкурсної комісії з питань доброчесності формується з трьох осіб із числа суддів або суддів у відставці, запропонованих Радою суддів України, та трьох осіб із числа міжнародних експертів, запропонованих міжнародними та іноземними організаціями, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних договорів України. У подальшому суб’єктами формування Конкурсної комісії будуть Рада суддів України, Рада прокурорів України, Рада адвокатів України та Національна академія правових наук України в особі Президії.

Також законопроєктом передбачено, що в разі, якщо міжнародні та іноземні організації у двадцятиденний строк із дня опублікування оголошення про початок добору не запропонують кандидатур до складу Конкурсної комісії або запропонують кількість, недостатню для формування повноважного складу, таких осіб пропонуватимуть Рада прокурорів України, Рада адвокатів України, Національна академія правових наук України в особі Президії протягом п’ятнадцяти днів. Норма,  якою передбачений альтернативний порядок формування Конкурсної комісії, на думку ВРП, є важливим запобіжником, який дає підстави стверджувати, що після ухвалення закону в цілому ВККСУ буде сформовано.

ВРП неодноразово наголошувала на потребі системного, виваженого та комплексного підходу до судової реформи. Неприпустимо, щоб через зміни законодавства зупинялась робота органів суддівського врядування, відповідальних за формування суддівського корпусу, адже в підсумку такі дії призводять до обмеження доступу до правосуддя.

Наразі в судах склалася критична ситуація з кадровим забезпеченням – не вистачає майже третини суддів. Станом на 11 червня 2021 року фактична кількість суддів у судах України становить 5327 при визначеній кількості 7304. Повноваження щодо здійснення правосуддя мають 4954 судді. Вакантними залишаються 1977 суддівських посад. 

Протягом січня – травня 2021 року ВРП прийняла рішення про звільнення 61 судді. У 2020 році ВРП ухвалила рішення щодо звільнення 252 суддів (звільнилося на 70 % суддів більше, ніж у 2019 році).

Із початку 2021 року ВРП внесла Президентові України подання про призначення 29 суддів до місцевих судів. Указами Президента України призначено 11 суддів. У 2020 році внесені подання про призначення на посади 530 суддів місцевих судів. У 2020 році Указами Президента України призначено 516 суддів (з урахуванням попередніх подань), у 2019 році – 574 суддів.

Нагадаємо, за відсутності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Рада, керуючись нормами Закону № 679-ІХ, вживає всіх можливих заходів для кадрового забезпечення судів та хоча б часткового заповнення вакансій. Загалом протягом 2020 року та січня – травня 2021 року Вищою радою правосуддя прийняті рішення про початок процедури відрядження (як тимчасового переведення) до 77 судів. До ВРП надійшли згоди на відрядження від 164 суддів. Однак укомплектувати кадрами вказані суди шляхом відрядження немає змоги, адже в судах, з яких судді виявили бажання бути переведеними, теж не вистачає кадрів. У 2020 році та впродовж п’яти місяців 2021 року Вищою радою правосуддя прийняті рішення про відрядження 44 суддів до 29 судів із надмірним рівнем судового навантаження.

Вища рада правосуддя докладе максимум зусиль в межах повноважень для формування ВККС України у спосіб передбачений Конституцією та законами України. Водночас важливо не лише якнайшвидше сформувати склад кваліфкомісії, а й затвердити план роботи органу який включатиме завершення кваліфікаційного оцінювання, невідкладне проведення добору суддів в суди першої і апеляційної інстанції та відновлення повноважень 389  суддів, які не здійснюють правосуддя.