Головний зміст

IMG 1794 2ГО «Асоціація слідчих суддів України» звернулася до нардепів, як до суб’єктів законодавчої ініціативи, з пропозицією внесення змін до ч.2 ст.31 КПК України. Дані зміни дадуть  змогу суддям пришвидшити  розгляд кримінальних проваджень, що позитивно вплине на права сторін та  на роботу судів України в цілому. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
За чинною редакцією ч.2 ст.31 КПК України передбачено, що усі кримінальні провадження в суді першої інстанції щодо злочинів, за вчинення яких передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк більше десяти років, здійснюється колегіально судом у складі трьох професійних суддів.
 
Суть запропонованих змін стосується можливості розгляду кримінальних проваджень в суді першої інстанції щодо злочинів, за вчинення яких передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк більше десяти років, колегіально судом у складі трьох професійних суддів - лише за клопотанням обвинуваченого.
 
Гостра необхідність таких змін в теперішній час виникла у зв’язку з тим, що у судах першої інстанції утворилася неймовірна кількість колегій з трьох професійних суддів з розгляду кримінальних проваджень по злочинах, за вчинення яких передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк більше десяти років, що може привести у недалекому майбутньому з огляду на зріст рівня злочинності до неможливості розгляду кримінальних проваджень у продовж розумних строків.
 
Запропоновані зміни були ретельно обговорені на нарадах, круглих столах асоціації слідчих суддів України, в якому брали участь широке коло суддів різних судів України, із широким залученням юристів – прокурорів, адвокатів, юрисконсультів, працівників  поліції, науковців тощо. 
 
Необхідність запровадження таких змін підтримана колективами  суддів багатьох  судів першої інстанції, серед яких Шевченківський, Печерський, Голосіївський, Подільський районні суди м.Києва, Арцизьський, Саратський, Котовський, Великомихайлівський, Болградський, Березівський районні суди Одеської області, Корабельний, Центральний районні суди м.Миколаєва та інші.
 
Проти таких змін не заперечували  Адміністрація Президента України, уповноважений Верховної Ради України з прав людини  та  Міністерство  юстиції України.
 
АССУ просить підтримати ініціативу професійних суддів і внести відповідний законопроект про внесення змін до ч.2 ст.31 КПК України.