Головний зміст

 
IMG 1492 230 вересня 2016 року набрали чинності положення Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» № 1401-VIII від 02.06.2016 року.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Згідно із змінами до Конституції замість Вищої ради юстиції в Україні з'явиться Вища рада правосуддя, однак Закон України «Про вищу раду правосуддя» парламентом і досі не ухвалено. Внаслідок цього, на даний момент Вища рада юстиції не розуміє, зокрема, яким чином розглядати дисциплінарні справи щодо суддів, а тому їх не розглядає. 
 
 
 
Дуже гостро стоїть питання звільнення суддів і призначення їх на посади. У відповідності до Конституції ця функція належить Вищій раді правосуддя, проте процедура призначення і звільнення також не врегульована, оскільки відповідний закон не прийнятий. 
 
 
 
Асоціація слідчих суддів України сподівається на оперативне прийняття Верховною радою України Закону України «Про Вищу раду правосуддя», щоб запустити процес звільнення і призначення суддів. 
В умовах, коли в країні недостатньо суддів, коли є районні суди, в яких немає жодного судді, врегулювання функції призначення та звільнення суддів дуже важливе і, на наш погляд, є першочерговим завданням парламенту. 
На даний момент судова система знаходиться на межі кадрового колапсу.
 
 
 
Процес призначення та звільнення суддів має бути безперервним. В судах близько 60% суддів мають вік понад 50 років. У когось з них  недостатньо здоров'я, щоб виконувати функції, хтось із суддів йде у відставку і просить його звільнити, проте Вища рада правосуддя не може виконати необхідні вимоги через неврегульованість цього питання на законодавчому рівні. Лише за останній рік було звільнено приблизно 1200 суддів, а нові судді призначаються досить довго, адже процедура самого проходження конкурсу на посаду судді займає приблизно два роки.
 
 
Проблема «кадрового голоду» в судах може бути частково вирішена за рахунок якнайшвидшого призначення на посади так званих «суддів - п’ятирічок», подання щодо обрання яких безстроково парламентом так і не були розглянуті.
У відповідності з Перехідними положеннями та Законом України «Про судоустрій і статус суддів» з приводу «суддів - п'ятирічок», які повинні були бути переобрані довічно, ці справи передаються до Вищої ради правосуддя для їх призначення. Необхідно відразу зазначити, що їх приблизно 800 осіб. Однак, за якою процедурою відбуватиметься їх призначення? Яким чином Вища рада правосуддя повинна перевірити ці кандидатури? Відповіді на ці питання має дати новий Закон «Про Вищу раду правосуддя».
 
Враховуючи викладене, ГО «Асоціація слідчих суддів» звернулася до всіх народних депутатів України  із проханням вжити усіх можливих заходів для якнайшвидшого розгляду парламентом та прийняття Закону України «Про Вищу раду правосуддя».