Головний зміст

IMG 1444 копия15 травня 2017 року робоча група на чолі з головою АССУ Сергієм Чванкіним за участі суддів, представників від адвокатури та науковців Національного університету «Одеська юридична академія» детально проаналізувавши законопроект Проект Закону № 6232 дійшла  висновку про необхідність його  вдосконалення в частині запропонованої редакції норм ЦПК України.

 

 

Зокрема, на думку  представників наукової спільноти, вдосконалення потребує і  частина 9 статті 14 «Суд проводить розгляд справи за матеріалами судової справи в електронній формі. Процесуальні та інші документи і докази у паперовій формі не пізніше наступного дня з дня їх надходження до суду переводяться у електронну форму та долучаються до матеріалів електронної судової справи».

 

Оскільки формування електронної справи не передбачає її дублювання в паперовому вигляді, такі положення містять певні ризики відносно можливості забезпечення коректної та безперервної роботи відповідного програмного забезпечення, технічного оснащення всіх судів тощо. Хоча, можливо, необхідно на перехідний період встановити правило щодо дублювання справи в традиційному вигляді, наприклад, ще протягом 5 років, для поступового зменшення  зазначених ризиків. Пропонується встановити обов’язкове 100% дублювання електронної справи матеріалами у паперовій формі, які зберігатимуться у суді 1-ої інстанції та у разі необхідності можуть бути витребувані апеляційною та касаційною інстанцією.

 

Тому, АССУ пропонує  Перехідних положеннях (п. 27-1) зазначити:

 

Протягом 5 (10) років із дня набрання чинності цим Законом судові справи дублюються в паперовій формі.

 

З повним текстом пропозицій можна ознайомитися за посиланням.