Головний зміст

IMG 4084 1Сьогодні, 3 листопада 2017 року, Асоціація слідчих суддів України розпочала реалізацію проекту «Запровадження інформаційних технологій в судочинстві та заповнення інформаційних прогалин у співпраці судової системи та суспільства», в якому взяли участь представники судових установ Черкаської, Миколаївської, Херсонської та Одеської областей.

 

 

 

 

Проведення такого масштабного заходу стало можливим завдяки підтримці Проекту USAID «Нове правосуддя» в рамках грантового проекту Асоціації слідчих суддів України.

 

IMG_3452.jpg

 

Грантова діяльність ГО «Асоціація слідчих суддів України» спільно із Київським районним судом міста Одеси направлена на підвищення ефективності правосуддя через впровадження інноваційних підходів у здійснення судочинства, а також через заповнення інформаційних прогалин та покращення співпраці судової системи суспільства.

 

IMG_3832.jpg

 

IMG_3589.jpg

 

З вітальним словом виступив голова АССУ та голова Київського районного суду міста Одеси Сергій Чванкін, який привітав учасників та побажав плідної роботи в рамках заходу.

 

IMG_3459.jpg

 

Сергій Чванкін зазначив, що незабаром в електронному судочинстві доведеться працювати всім судам України, тому такі навчання вкрай необхідні.

 

IMG_4101.jpg

 

«ГО «Асоціація слідчих суддів України» залучила в рамках грантової діяльності представників судової системи, громадськості, наукових установ, правоохоронних органів та адвокатів всіх областей України для розробки порядку дій, необхідних для практичної реалізації проекту «Електронний суд». Сьогодні у нас 4 області України, наступними стануть Хмельницька, Чернівецька, Волинська та Тернопільська. Результатом такої співпраці має стати практична реалізація можливостей електронного судочинства в 24 областях нашої країни», - зазначив Сергій Чванкін.

 

IMG_3825.jpg

 

       Ми сподіваємося , що учасники сьогоднішнього заходу :

навчаться працювати в системі «Електронний суд»;

зможуть організувати роботу «Електронного суду» в своїх судах;

будуть інформувати та залучати громадськість до використання переваг електронного судочинства.

 

IMG_3884.jpg

 

Першим доповідачем стала Голубєва Неллі Юріївна, доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри цивільного процесу, професор кафедри цивільного права НУ "ОЮА",яка виступила на тему: «ITу судочинстві».

 

IMG_3503.jpg

 

На думку Неллі Голубєвої, впровадження ІТ-Технологій у судовій системі – це не данина моді, а необхідність і вимога сьогодення, це однин зі шляхів прозорої діяльності суду та забезпечення доступності до судочинства. Саме ці технології допомагають наблизити суд до громадянина.

 

IMG_3577.jpg

 

Доповідач досить детально зупинилася на міжнародному досвіді запровадження електронного судочинства. Були досліджені плюси та мінуси роботи електронного суду в таких країнах, як США, Південна Корея, Великобританія, Китай, Італія, Російська Федерація, Польща, Норвегія та Сінгапур.

 

IMG_3549.jpg

 

Неллі Голубєва зазначила, що чинники, які сприяють успіху впровадження електронного судочинства є наступними:

-         робота та розробка разом з користувачами;

-         уникнення накладення додаткових витрат на кінцевих користувачів;

-         паралельна робота із законодавцями;

-         безперервне просування системи;

-         збереження системи якомога простішою;

-         поступове впровадження системи;

-         встановлення необхідного рівня безпеки.

 

IMG_3614.jpg

 

Також доповідач ретельно проаналізувала зміни до ЦПК стосовно запровадження електронного судочинства в Україні.

  

 

IMG_3543.jpg

 

Результати впровадження проекту «Електронний суд» у Київському районному суді міста Одеси презентував голова Київського районного суду міста Одеси Сергій Чванкін. Так, доповідач зазначив, що до Київського районного суду міста Одеси в електронному форматі надійшло:

  - 3717 позовних заяв

  - 728 заяв про видачу наказу

  - 287 заяви в окремому провадженні.

 

IMG_3647.jpg

 

Налагоджено взаємодію між судами, адвокатами, центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, банківськими установами.

 

IMG_3667.jpg

 

IMG_3677.jpg

 

IMG_3681.jpg

 

Наступним виступив прокурор Одеської області Олег Жученко.

 

IMG_3699.jpg

 

«Єдиний суд України, в якому працює «Електронний суд» - це Київський районний суд міста Одеси. Ми долучилися до цього проекту в минулому році, підписавши Програму спільних дій щодо впровадження обміну електронними копіями документів. В режимі дослідної експлуатації з лютого 2017 року в прокуратурі Одеської області діє електронна система «еПрокуратура».

 

IMG_3709.jpg

 

Миттєвий обмін інформацією реалізується за рахунок електронного документообігу.

 

IMG_3734.jpg

 

Вхідна кореспонденція та внутрішні листи оцифровуються та направляються виконавцю чи адресату в електронному вигляді вже всередині програми.

 

IMG_3891.jpg

 

Завдяки цьому прискорюється процес обробки інформації та виконання прокурорами своїх повноважень.

 

IMG_3897.jpg

 

Прокуратуру та суд не потрібно розділяти, адже в нас одна мета – створити єдиний електронний інформаційний простір, а також взаємодіяти зі всіма державними органами.

 

IMG_3780.jpg

 

Звичайно, всі ідеї та ідеальну модель електронного документообігу неможливо втілити за рік, проте ми працюємо над цим та вже є  результати. Хочу зазначити, що дуже скоро електронний документообіг стане необхідністю, адже ми економимо не тільки бюджетні кошти, а й кошти громадян», - підсумував прокурор Одеської області.

 

IMG_3721.jpg

 

Начальник відділу документального забезпечення прокуратури Одеської області Катерина Ткаченко презентувала основні напрямки та результати роботи електронної системи «еПрокуратура».

 

IMG_3742.jpg

 

      Доповідач зазначила, що впровадження електронного документообігу в органах прокуратури є вимогою сьогодення, належною відповіддю на виклики сучасного інформаційного світу.

 

IMG_3703.jpg

 

Як наслідок, це сприятиме не лише належній організації діловодних процесів всередині самої прокуратури, а й розвитку позитивного іміджу органів прокуратури у суспільстві.

 

IMG_3792.jpg

 

Блок інформаційних прогалин у співпраці судової системи та суспільства освітили Рябець Олександр  – голова «Спілки юристів Одеської області» та Яіцький Дмитро  – член Спілки журналістів України, головний редактор інформаційного порталу «Інфопорт».

 

IMG_3945.jpg

 

Олександр Рябець зазначив: «На сьогоднішній день, як ніколи, важливий діалог між судовою системою, суспільством та ЗМІ. Адже поширені в суспільстві стереотипи – це наслідок багаторічного мовчання. Проте, одними з перших, хто почав говорити – є Київський районний суд міста Одеси. Саме вони зробили цей важливий крок – запровадили «Електронний суд» та почали співпрацювати із засобами масової інформації».

 

IMG_3767.jpg

 

IMG_3764.jpg

 

Цю ж тему продовжив Дмитро Яіцький, який запропонував суддям «ідеальну модель взаємодії зі ЗМІ» та звернув увагу на те, якими суддів хоче бачити суспільство. Головна думка доповіді – створення єдиного потужного прес-центру, який зможе повернути довіру громадян до судової системи.

 

IMG_3803.jpg

 

IMG_3875.jpg

 

З повними доповідями експертів ви зможете ознайомитись у наступних публікаціях.

 

IMG_3878.jpg

 

IMG_4060.jpg

 

IMG_4031.jpg

 

IMG_3996.jpg

 

       

        Особливістю електронного судочинства є те, що воно дозволяє розширювати взаємодію за межі суду. Об'єднавши різні установи, які виконують певні функції в судочинстві, "Електронний суд" спрощує ведення справи як для суддів, так і для інших учасників провадження. Усвідомлення таких переваг не оминуло і судових експертів, які досить активно використовують переваги електронного судочинства. Про це детально розповів директор Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України Артем Ріпенко.

 

IMG_4112.jpg

 

IMG_4140.jpg

 

IMG_4148.jpg

 

Після завершення теоретичної частини, учасники заходу змогли побачити реалізацію можливостей системи "Електронний суд" на практиці. Так, адвокат Максим Шевченко продемонстрував процедуру використання персонального електронного кабінету, звідки передбачено можливість подавати позовні заяви та переглядати процесуальні документи, які прикріплюються до справи.

 

IMG_4131.jpg

 

IMG_4207.jpg

 

IMG_4171.jpg

 

 

Також гості змогли побачити, як саме в Київському районному суді міста Одеси функціонує "Електронний суд", відвідавши кожну канцелярію та ознайомившись з практичними особливостями функціонування електронного судочинства.

 

 

IMG_4255.jpg

 

IMG_4238.jpg

 

IMG_4239.jpg

 

IMG_4228.jpg

 

IMG_4223.jpg

 

IMG_4251.jpg

 

IMG_4271.jpg

 

IMG_4272.jpg

 

Які саме переваги "Електронного суду" існують для суддів та сторін судового провадження на практиці, учасники заходу змогли дізнатися під час  засідання, яке провела суддя Оксана Куриленко.

 

IMG_4312.jpg

 

 IMG_4351.jpg

 

IMG_4332.jpg

 

IMG_4316.jpg

 

 

На завершення заходу Сергій Чванкін вручив гостям заходу сертифікати та подякував за плідну та інтенсивну співпрацю.

 

IMG_4404.jpg

 

IMG_4510.jpg

 

IMG_4498.jpg

 

IMG_4495.jpg

 

IMG_4493.jpg

 

IMG_4490.jpg

 

IMG_4486.jpg

 

IMG_4480.jpg

 

IMG_4477.jpg

 

IMG_4475.jpg

 

IMG_4470.jpg

 

IMG_4468.jpg

 

IMG_4464.jpg

 

IMG_4461.jpg

IMG_4458.jpg

 

IMG_4454.jpg

IMG_4451.jpg

 

IMG_4448.jpg

IMG_4445.jpg

 

IMG_4442.jpg

 

IMG_4535.jpg

 

IMG_4531.jpg

 

IMG_4526.jpg

IMG_4523.jpg

 

IMG_4519.jpg

 

IMG_4512.jpg

 

IMG_4508.jpg

 

IMG_4503.jpg

 

IMG_4084.jpg