Головний зміст

IMG 654724 листопада, у  Київському районному суді Одеси вже вдруге пройшло навчання суддів та працівників апаратів судів з різних областей України за програмою «Електронний суд». Захід проводиться  громадською організацією «Асоціація слідчих суддів України» за підтримки проекту USAID «Нове правосуддя».

 

 

 

Нагадаємо,  перший  захід  відбулася 3 листопада, саме  тоді наш суд для знайомства з електронним судочинством відвідали гості з Одеської, Черкаської, Миколаївської та Херсонської областей.

 

 

IMG_6506.jpg

 

 

Цього разу до Одеси завітали служителі Феміди і працівники апаратів судів з Хмельницької, Волинської, Чернівецької та Тернопільської областей. Почесними гостями заходу стали і представники Рівненщини на чолі з головою Апеляційного суду Рівненської області Олегом Полюховичем. Не оминули увагою захід і член РСУ Олександр Сасевич та представник Спілки юристів Австрії Анна Ройманн.

 

IMG_6510.jpg

 

 

 

Як розповів голова Київського районного суду Сергій Чванкін, 8 грудня Південну пальміру відвідає третя група гостей: із Запорізької, Дніпропетровської, Кіровоградської та Полтавської областей.

 

 

IMG_5884.jpg

 

 

З 1 липня 2018 року всім судам України доведеться працювати в електронному судочинстві, тому наше завдання - пом'якшити початок цього процесу і підготувати колег, - розповів Сергій Чванкін. - Ми щодня отримуємо безліч дзвінків і листів з питанням - що таке «Електронний суд», як він функціонує. Тому ми і хочемо допомогти колегам, поділитися досвідом з чого потрібно починати, як налагоджувати контакт з прокуратурою, податковою та іншими держорганами.

 

 

IMG_6151.jpg

 

 

 

Голова Київського суду підкреслив, що електронне судочинство - це напрямок, в якому потрібно регулярно вдосконалюватися.

 

 

IMG_6505.jpg

 

 

- Ми самі до сих пір вчимося, наші судді їздили в Молдову, Боснію і Герцеговину, також хочемо направити їх в Америку. У цій програмі немає нічого складного, головне мати бажання розвиватися і вдосконалюватися. А завдяки допомозі, яку надає проект USAID та нашим практичним порадам, кожен суд в країні, який почне запроваджувати у себе електронне судочинство, щоб воно працювало максимально ефективно, впорається з цим завданням, - висловив упевненість Сергій Чванкін.

 

 

IMG_6174.jpg

 

IMG_5996.jpg

 

 IMG_6086.jpg

 

 

IMG_6080.jpg

 

Жваве обговорення та схвальні відгуки отримала презентація наукового експерта проекту, доктора юридичних наук Неллі Голубєвої, яка розповіла учасникам навчання про майбутні перспективи IT-технологій у судочинстві та рекомендації щодо їх запровадження із урахуванням міжнародного досвіду. Доповідач детально окреслила всі процесуальні та практичні аспекти роботи «Електронного суду». Неллі Голубєва під час виступу пояснила присутнім, які зміни чекають на судову систему після набрання чинності новими кодексами. Вона підкреслила, що на відміну від інших європейських держав, де електронне судочинство впроваджувалося поступово, а в деяких країнах протягом десятиліть, в Україні за задумом авторів кодексу, цей процес повинен пройти швидко і одночасно в судах всіх юрисдикцій.

 

 

IMG_6002.jpg

 

- Я дуже сподіваюся, що у нас все вийде, і хочу сказати, що для нашої країни впровадження електронного судочинства - це життєва необхідність. Деякі думають, що це потурання примхам ледачих адвокатів, які не хочуть виходити зі своїх офісів зайвий раз, але насправді це не так, - розповіла Неллі Голубєва. - Для нашої країни, де більшість доріг знаходиться в жахливому стані, а люди, що живуть в районних центрах, можуть мати найрізноманітніші інтереси у віддалених селах і селищах, електронне судочинство - це життєва необхідність.

 

 

IMG_6111.jpg

 

 

IMG_6033.jpg

 

 

IMG_6500.jpg

 

IMG_6034.jpg

 

 

Голова Апеляційного суду Хмельницької області Анатолій Марцинкевич , вітаючи учасників навчання, зазначив – досвід, започаткований АССУ в пілотному проекті з впровадження електронного суду – це великий крок уперед, без якого сьогодні вже неможливо уявити майбутнього. Із прийняттям змін до кодексів результат цієї роботи буде ще кращим.

 

 

IMG_5932.jpg

 

 

IMG_6095.jpg

IMG_5969.jpg

 

 

Один з гостей заходу, голова Апеляційного суду Рівненської області Олег Полюхович наголосив на важливості проведеного навчання, особливо, якщо враховувати той факт, що Президент України підписав зміни до всіх процесуальних кодексів.

 

- Потрібно розуміти, що незалежно від того, подобається нам це чи ні, хочемо ми цього чи ні, це тільки питання часу, коли всі суди в Україні будуть працювати в електронному судочинстві. Тому, чим раніше ми розберемося, що це таке, тим краще буде для всіх, - додав очільник апеляційної установи Рівненщини.

 

 

IMG_6329.jpg

 

 

Начальник відділу начальник відділу документального забезпечення управління інформаційних технологій, документального та матеріально-технічного забезпечення прокуратури Одеської області Катерина Ткаченко зазначила, що обмін документами в електронній формі між Київським районним судом міста Одеси та прокуратурою області стала можлива лише завдяки ініціативи голови суду Сергія Чванкіна та прокура області Олега Жученка, які підписали відповідний Меморандум, відкривший можливість такої взаємодії. Після цього доповідач презентувала учасникам заходу особливості обміну документами між судом та прокуратурою, а також ознайомила з системою «еПрокуратура».

 

 

IMG_6276.jpg

 

 

 

IMG_6254.jpg

 

 

IMG_6270.jpg

 

Член Ради суддів, суддя Львівського окружного адміністративного суду Олександр Сасевич висловив думку, що процес впровадження «Електронного суду» в Україні займе чимало часу, і сил, оскільки країна велика, а усі регіони відрізняються за рівнем розвитку та підготовки.

 

IMG_6321.jpg

 

- Звичайно, знадобиться час, але я впевнений, що ми впораємося. Зокрема, завдяки такій людині як Сергій Чванкін, який показав себе справжнім лідером і вже не перший рік демонструє успіхи і передає свій досвід у запровадженні електронного судочинства, пояснюючи, як уникати помилок, - підкреслив Олександр Сасевич.

 

 

IMG_6324.jpg

 

 

IMG_6328.jpg

 

 

IMG_6345.jpg

 

Глава «Союзу юристів Одеської області» Олександр Рябець, який брав участь у заході в якості лектора зізнався, що спочатку скептично ставився до даного проекту і не вірив, що його можливо здійснити в Україні.

 

 

IMG_6374.jpg

 

 

- Але я дуже радий, що помилився, що USAID побачив, які успіхи демонструє Київський районний суд і Одеська область, по суті, ставши прикладом для всієї країни. Тепер нам дуже важливо ділитися набутим досвідом і робити все для того, щоб в інших судах процес впровадження проходив швидше і простіше, завдяки вже відпрацьованим тут сценарієм, - розповів Олександр Рябець. 

 

 

 

IMG_6286.jpg

 

 

IMG_6123.jpg

 

 

IMG_6082.jpg

 

 

Директор Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України Артем Ріпенко розповів учасникам, наскільки система «Електронний суд» спростила та пришвидшила взаємодію між судом та експертною установою. Обмін документацією в електронній формі допомагає уникнути тих постійних проблем, які виникають внаслідок тривалого надходження поштового відправлення.

 

 

IMG_6367.jpg

 

 

IMG_6121.jpg

 

IMG_6079.jpg

 

Член спілки журналістів, головний редактор інформаційного порталу «Інфопорт» Дмитро Яіцький розповів учасникам заходу про важливість правильної комунікації зі ЗМІ, про необхідність активно користуватись перевагами соцмереж. Доповідач доволі детально зупинився на теорії цифрового сліду, та роз’яснив гостям як можливо формувати позитивний імідж суду за допомогою правильної комунікації.

 

 

IMG_6398.jpg

 

 

-  Формуйте прес-служби, організовуйте їх роботу та розпочинайте говорити щось хороше про свою роботу. Якщо ви цього не робите для себе, то ЗМІ тим паче не стануть цього робити, - зазначив Дмитро Яіцький.

 

 

IMG_6402.jpg

 

 

IMG_6827.jpg

 

 IMG_6740.jpg

 

Сьогоднішні навчання відвідали також іноземні гості. Так, поділитись досвідом запровадження електронного судочинства та роботи з ними приїхала Анна Ройманн – представник Спілки юристів Австрії. Експерт зазначила, що їх Спілка представляє не тільки адвокатів, а й підприємців та суддів.

 

 

IMG_6709.jpg

 

 

 IMG_6086.jpg

 

 

«Я дуже рада бути присутньою на сьогоднішньому заході та що в Україні також впроваджують Електронний суд. В Австрії це почали робити 6 років тому. До цього був хаос. Зазначу, що наш успіх полягає у наступному правилі: електронне ведення справи – це обов’язок. Всі документи мають бути в електронному форматі».

 

 

IMG_6700.jpg

 

 

Крім цього, Анна Ройманн поділилась, що запровадження електронного судочинства дійсно допомогло державі зберегти багато коштів, а суддям та сторонам – прискорити процес.   

 

 

IMG_6722.jpg

 

 

IMG_6547-2.jpg

 

 

Після обідньої перерви співробітники Київського районного суду міста Одеси Катерина Петренко, Юрій Заярний, Ірина Войтенко, Шевчук Вікторія та Барон Інна продемонстрували гостям практичні аспекти роботи в системі «Електронний суд».

 

 

IMG_6560.jpg

 

 

 IMG_6623.jpg

 

 

IMG_6563.jpg

 

 

IMG_6592.jpg

 

 

IMG_6668.jpg

 

 

IMG_6689.jpg

 

IMG_6742.jpg

 

IMG_6605.jpg

 

 

 Також переваги і можливості персонального електронного кабінету представив і адвокат Максим Шевченко.

 

 

IMG_6995.jpg

 

 

Велику зацікавленість учасників заходу викликало судове засідання, яке провела суддя Оксана Куриленко, де вони змогли на власні очі побачити практичне застосування системи «Електронний суд», та переконатись, що дана система насправді діє.

 

 

IMG_6750.jpg

 

 

IMG_6753.jpg

 

 

IMG_6755.jpg

 

 

IMG_6758.jpg

 

 

IMG_6774.jpg

 

 

Підводячи підсумки, Сергій Чванкін уточнив, що навчання в Одесі пройдуть служителі Феміди і працівники апаратів з усіх 24 областей України. Завершиться проект в квітні 2018 року, після чого відбудеться спільний захід, на якому будуть присутні і представники USAID, і гості з усіх регіонів країни, які вже пройшли навчання. В ході зустрічі її учасники підведуть підсумки виконаної роботи і обговорять всі їхні питання.

 

 

IMG_6852.jpg

 

 

На завершення заходу голова АССУ урочисто вручив гостям сертифікати та подякував за плідну працю протягом всього навчання.

 

 

 IMG_6917.jpg

 

IMG_6915.jpg

 

IMG_6912.jpg

 

IMG_6910.jpg

 


IMG_6908.jpg

 


IMG_6906.jpg

 


IMG_6902.jpg

 


IMG_6900.jpg

 


IMG_6896.jpg

 


IMG_6895.jpg

 


IMG_6893.jpg

 


IMG_6891.jpg

 


IMG_6888.jpg

 


IMG_6885.jpg

 


IMG_6883.jpg

 


IMG_6882.jpg

 


IMG_6880.jpg

 


IMG_6878.jpg

 


IMG_6876.jpg

 


IMG_6873.jpg

 


IMG_6871.jpg

 

  

IMG_6947.jpg

 


IMG_6944.jpg

 


IMG_6943.jpg

 


IMG_6940.jpg

 


IMG_6936.jpg

 


IMG_6930.jpg

 


IMG_6929.jpg

 


IMG_6927.jpg

 


IMG_6923.jpg

 


IMG_6919.jpg