Головний зміст

european court human rights oeЧетвертий у цьому році огляд практики Європейського суду з прав людини містить, окрім іншого, опис справи SUKACHOV v. UKRAINE, на яку зверталася значна  увага засобів масової інформації.

 

 

 

 

Це рішення є пілотним рішенням ЄСПЛ, яке є наслідком прийняття цим судом великої кількості рішень щодо однієї й тієї ж проблеми: неналежних умов тримання під вартою та відсутності належних правових засобів забезпечення належних умов особами, які тримаються під вартою.

ЄСПЛ зобов’язав Україну впродовж 18 місяців з дати набуття цим рішенням статусу остаточного комплексно вирішити відповідну проблему та забезпечити існування ефективних внутрішніх засобів правового захисту щодо умов тримання під вартою, які мають включати як превентивний, так і компенсаторний ефект.

Варто зауважити, що застосування відповідної процедури свідчить про наявність у державі – учасниці Конвенції структурної проблеми, що вимагає вжиття комплексних заходів для її вирішення. Нагадуємо, що стосовно України вже перебуває на виконанні в Комітеті міністрів Ради Європи одне пілотне рішення у справі «Юрій Миколайович Іванов проти України».

Звертаємо також увагу в цьому огляді і на справу  STUDIO MONITORI AND OTHERS v. GEORGIA. У рішенні у цій справі ЄСПЛ констатував відсутність порушення ст. 10 Конвенції (право на свободу вираження поглядів), на яке скаржились заявники, аргументуючи це відмовою представників органів державної влади надати інформацію у кримінальних провадженнях, які, на їхню думку, становили суспільний інтерес та мали перебувати у безперешкодному доступі.