Головний зміст

kak budet provoditsya vyezdnaya nalogovaya proverka v 2016 godu CustomУстанова, яка не є платником ПДВ, зобов’язана  зареєструватись платником ПДВ у випадку, коли загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг протягом останніх 12 календарних місяців  сукупно перевищує 300 тисяч гривень (без урахування ПДВ).

 

 

 

Про це зазначено у постанові, ухваленій колегією суддів судової палати з розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду за результатом перегляду у касаційному порядку справи за позовом Любешівської районної ради Волинської області до Камінь-Каширської міжрайонної державної податкової інспекції про скасування податкових повідомлень-рішень.

Позов мотивований тим, що райрадою від імені територіальних громад сіл на аукціоні було продано об’єкт незавершеного будівництва «Любешівський молокозавод», про що укладено договір купівлі-продажу. Це майно на балансі райради не перебувало, рахунки, на які надійшли кошти від реалізації майна, для Любешівської райради не відкривалися, райрада прибутку від продажу комунального майна не отримувала. Отже, позивач вважає, що він не зобов’язаний нарахувати та сплатити податок на прибуток і зареєструватися як платник ПДВ.

Відповідно до висновків податкового органу підставою для нарахування податкових зобов'язань з податку на прибуток підприємств місцевої комунальної власності та ПДВ є неоподаткування позивачем операції з продажу об'єкта незавершеного будівництва.

Суд касаційної інстанції погодився з висновком суду апеляційної інстанції щодо правомірності податкових повідомлень-рішень, якими позивачу нараховано грошові зобов’язання з податку на прибуток і ПДВ з таких підстав.

У ході розгляду справи було з’ясовано, що вартість нерухомого майна становила 726 490 грн, кошти від продажу поступили на рахунок спеціального фонду місцевого  бюджету «Бюджет розвитку» відповідно до вимог Бюджетного кодексу України.

Відповідно до Закону України «Про податок на додану вартість», чинного на час спірних правовідносин, особа підлягає обов'язковій реєстрації як платник податку у разі коли загальна сума від здійснення операцій з поставки товарів (послуг) протягом останніх дванадцяти календарних місяців сукупно перевищує 300 тисяч гривень (без урахування ПДВ) (підпункт 2.3.1 п. 2.3 ст. 2).

Отже, позивач зобов’язаний зареєструватися як платник ПДВ.

Щодо оподаткування податком на прибуток, колегія суддів вказала на приписи п. 7.11 ст. 7 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», де визначено, які доходи неприбуткових організацій (органів місцевого самоврядування) звільняються від оподаткування.

Суд зазначив, що у тому разі, коли неприбуткова організація отримує дохід з джерел інших, ніж визначені підпунктами 7.11.2–7.11.7 п. 7.11 ст. 7 цього Закону,  така неприбуткова організація зобов'язана сплатити податок на прибуток.

На підставі аналізу зазначених норм права Верховний Суд зробив такий правовий висновок: у випадку отримання доходу від продажу нерухомого майна, тобто з  іншого джерела, ніж передбачено підпунктом 7.11.2 п. 7.11 ст. 7 Закону  України «Про оподаткування прибутку підприємств», такий дохід підлягає оподаткуванню податком на прибуток на загальних підставах. Також установа, яка не є платником ПДВ, зобов’язана  зареєструватись як платник ПДВ у випадку здійснення операцій з постачання товарів/послуг протягом останніх 12 календарних місяців, сума яких сукупно перевищує 300 тисяч гривень.

Постанова Верховного Суду від  24 січня 2020 року у справі № 2а/0370/2676/11 (адміністративне провадження № К/9901/8908/18) – http://reestr.court.gov.ua/Review/87363512.

Довідково. Для об’єктивного і всебічного вирішення спору судова палата доручала Науково-консультативній раді при Верховному Суді України підготувати науковий висновок.