Головний зміст

vrp logo wightВища рада правосуддя надала консультативний висновок до проектів законів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі (реєстр. №№ 2686 і 2687), внесених на розгляд Верховної Ради України у порядку законодавчої ініціативи Кабінетом Міністрів України.

 

 

Законопроектом № 2686 запропоновано внести зміни до Кодексу законів про працю України, Основ законодавства України про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», Закону України «Про Вищу раду правосуддя» та деяких інших законодавчих актів щодо запровадження ведення трудових книжок в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Передбачено врегулювання механізму накопичення, обробки та використання такої інформації, зокрема для підтвердження наявного стажу роботи для укладення трудового договору, призначення пенсій та інших цілей, встановлених законодавством, для доступу до цієї інформації особи, якої вона стосується, а також за її згодою – третіх осіб.

Зокрема, запропоновано внести зміни до статті 8 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» та виключити з переліку документів, які подаються кандидатом на посаду члена Вищої ради правосуддя для участі у процедурі обрання (призначення) членів Вищої ради правосуддя, копію трудової книжки.

У свою чергу, законопроектом № 2687 передбачено внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» шляхом виключення словосполучення «трудова книжка» з переліків документів, які подаються кандидатами на посаду судді та кандидатами на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Вища рада правосуддя пропонує у законопроектах № 2686 (в частині внесення змін до Закону України «Про Вищу раду правосуддя») та № 2687 застосувати перехідний період – з метою підтвердження відомостей щодо трудової діяльності кандидатами на посаду члена Вищої ради правосуддя, судді та члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України до завершення включення до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування відомостей про трудову діяльність.

Вища рада правосуддя в межах компетенції підтримує законопроекти № 2686 та № 2687 за умови врахування наданих пропозицій.

Рішення Вищої ради правосуддя від 11 лютого 2020 року № 383/0/15-20 «Про надання консультативного висновку до законопроектів № 2686, № 2687»