Головний зміст

sud108Прокурор звернувся до Верховного Суду з касаційною скаргою на судові рішення про закриття кримінального провадження щодо обвинуваченого у спричиненні умисних тілесних ушкоджень його співмешканці (ч. 1 ст. 125 КК України) у зв’язку з відмовою потерпілої від обвинувачення у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення (п. 7 ч. 1 ст. 284 КПК України).

Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду задовольнив касаційну скаргу прокурора, скасувавши ухвали місцевого та апеляційного судів та призначивши новий розгляд у суді першої інстанції.

Як зазначено в постанові ККС ВС, питання щодо можливості закриття кримінального провадження у формі приватного обвинувачення щодо злочину, пов’язаного з домашнім насильством при відмові потерпілого від обвинувачення, було предметом розгляду об’єднаної палати ККС ВС. Палата сформулювала висновки (постанова від 12 лютого 2020 року у справі № 453/225/19, провадження № 51-4000кмо19), згідно з якими злочином, пов’язаним із домашнім насильством, слід вважати будь-яке кримінальне правопорушення, обставини вчинення якого свідчать про наявність у діянні хоча б одного з елементів (ознак), перелічених у ст. 1 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», незалежно від того, чи вказано їх в інкримінованій статті (частині статті) КК України як ознаки основного або кваліфікованого складу злочину. При цьому встановлена у п. 7 ч. 1 ст. 284 КПК України заборона закриття кримінального провадження поширюється на осіб, які вчинили злочин, пов’язаний із домашнім насильством, за умови, що слідчі органи пред’явили особі таке обвинувачення і вона мала можливість захищатися від нього.

ККС ВС також вказав, що Законом України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами» ч. 1 ст. 67 КК України було доповнено п. 6-1. Відповідно до цього пункту обставиною, що обтяжує покарання, є вчинення злочину щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах.

У цьому кримінальному провадженні особі було пред’явлено обвинувачення у вчиненні злочину, пов’язаного з домашнім насильством, така обставина була визнана обтяжуючою, а також особа мала можливість захищатися від цього обвинувачення. За таких обставин кримінальне провадження не можна було закрити у зв’язку з відмовою потерпілої від обвинувачення у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення.

24 березня 2020 року ККС ВС проголосив повний текст постанови у справі № 675/813/19 (провадження № 51-4874км19), ознайомитися з якою можна буде в Єдиному державному реєстрі судових рішень – http://reyestr.court.gov.ua/.