Головний зміст

sud108Дія Закону України «Про амністію у 2016 році» не поширюється на осіб, які мають дітей і вчинили кримінальне правопорушення щодо хоча б одного з цих дітей, у звязку з обмеженнями, встановленими п. «г» ст. 9 цього Закону.  

 

 

Такий висновок зробив Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду, розглянувши касаційну скаргу захисника засудженої на ухвалу апеляційного суду, який залишив без змін вирок місцевого суду. Відповідно до останнього особа була засуджена за залишення в небезпеці своєї новонародженої дитини (ч. 2 ст. 135 КК України).

У касаційній скарзі захисник просив змінити ухвалу апеляційного суду та звільнити особу від відбування покарання на підставі п. «в» ст. 1 Закону України «Про амністію у 2016 році».

ККС ВС залишив цю касаційну скаргу без задоволення з огляду на таке.

У п. «г» ст. 9 Закону України «Про амністію у 2016 році» встановлено заборону застосування амністії до осіб, які мають дітей, яким не виповнилося 18 років, дітей-інвалідів та/або повнолітніх сина, дочку, визнаних інвалідами, і вчинили злочини, що посягають на життя, здоровʼя, честь, гідність чи інші охоронювані законом права та інтереси цих дітей.

З огляду на системний аналіз кримінального закону вживане у зазначеній статті формулювання «вчинили злочини, що посягають на життя, здоровʼя, честь, гідність чи інші охоронювані законом права та інтереси цих дітей» свідчить, що вчинення особою злочину стосовно хоча б одного зі своїх дітей перешкоджає звільненню її від покарання на підставі амністії.

Як встановили суди першої та апеляційної інстанцій, особу обвинувачували в тому, що вона залишила без допомоги свою новонароджену дитину, яка перебувала в небезпечному для життя стані і була позбавлена можливості вжити заходів для самозбереження через малолітство, хоча була зобовʼязана піклуватися про цю дитину та мала змогу надати їй допомогу. Тобто особа вчинила злочин, передбачений ч. 2 ст. 135 КК України, що посягає на життя та здоровʼя її дитини.

У матеріалах кримінального провадження також міститься довідка служби у справах дітей про те, що особа має двох малолітніх дітей, щодо яких вона не була позбавлена батьківських прав. З цих підстав жінка подала клопотання про застосування до неї Закону України «Про амністію у 2016 році». Однак, враховуючи обмеження, встановлені п. «г» ст. 9 Закону України «Про амністію у 2016 році», таке клопотання не могло бути задоволене.

Детальніше з текстом постанови ККС ВС у справі № 477/767/17 (провадження № 51-8978км18) можна ознайомитися за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/Review/88168758.