Головний зміст

sudДСА України розпочала роботу щодо розроблення змін до процесуальних кодексів для оперативного впровадження підсистеми «Електронний суд».

 

 

 

 

На цьому наголосив Голова Державної судової адміністрації України З.Холоднюк у листі, надісланому на виконання рішення Вищої ради правосуддя від 26 березня 2020 року № 880/0/15-20 «Про доступ до правосуддя в умовах пандемії гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Відповідно до вказаного рішення ВРП звернулася до ДСА України щодо прискорення роботи над Єдиною судовою інформаційно-телекомунікаційною системою, яка має запрацювати не пізніше 1 травня 2020 року.

ВРП також наголосила на необхідності покращення роботи Єдиного державного реєстру судових рішень з метою забезпечення безперервного доступу до судових рішень.

Зазначеним рішенням Вища рада правосуддя запропонувала ДСА України невідкладно надати на затвердження до ВРП положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему в частині, що забезпечує участь осіб у судових засіданнях дистанційно.

У листі ДСА України наголошено, що офіційне запровадження підсистеми «Електронний суд» без запуску усіх складових ЄСІТС потребує нормативного врегулювання, внесення змін до процесуальних кодексів та розроблення окремого порядку проведення судових засідань у режимі відеоконференції.

Водночас у листі ДСА України зазначено, що робота щодо розроблення змін до процесуальних кодексів, положення про проведення судових засідань у дистанційному режимі та доопрацювання підсистеми «Електронний суд» для забезпечення сторонам судового провадження можливості подавати до суду матеріали в електронному вигляді розпочата і може бути завершена до 1 червня 2020 року.

Разом із тим ДСА України вкотре акцентувала увагу на дефіциті коштів на утримання судів та органів системи правосуддя.