Головний зміст

suddia sud femida zakonУчасник ТОВ звернувся до господарського суду з позовом до ТОВ про стягнення 10% вартості частини майна ТОВ пропорційно його частці у статутному капіталі товариства.

 

 

 

 

Господарський суд рішенням у справі № 923/774/18, залишеним без змін постановою апеляційного господарського суду, відмовив у задоволенні позовних вимог повністю.

Залишаючи без змін рішення судів попередніх інстанцій, колегія суддів КГС ВС зазначила таке.

Звертаючись до господарського суду, позивач повинен визначити, яке саме його право, на його думку, є порушеним, та в який спосіб належить здійснити судовий захист порушеного права. Суди мають з’ясувати наявність порушеного права позивача та відповідність обраного ним способу захисту цього права визначеним у законодавстві способам. Відсутність обставин, які підтверджували б наявність порушення права особи, за захистом якого вона звернулася, є підставою для відмови у задоволенні такого позову. 

Суди попередніх інстанцій дійшли правильного висновку про те, що підстав для стягнення з відповідача вартості частини майна ТОВ  пропорційно частці позивача як учасника у статутному капіталі товариства немає, оскільки рішення загальних зборів учасників ТОВ про виключення позивача зі складу учасників ТОВ було визнане недійсним у справі № 923/650/17, позивач не вибув з числа учасників товариства.

Права позивача, за захистом яких він звернувся до господарського суду, не порушені.

Позивач, який подав до суду як позов, направлений на відновлення його корпоративних прав учасника ТОВ (справа № 923/650/17), так і позов про виплату йому вартості частини майна товариства пропорційно його частці у статутному капіталі у зв’язку з його виключенням з товариства (справа № 923/774/18), є непослідовним, така позиція позивача свідчить про взаємовиключність та невизначеність його намірів.

З повним текстом постанови КГС ВС у справі № 923/774/18 можна ознайомитися за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/Review/89008778.