Головний зміст

VRP1Сьогодні у судовій системі вкрай критична кадрова ситуація. На цьому у коментарі каналу «1+1» наголосив член Вищої ради правосуддя Олег Прудивус. «У десяти судах взагалі відсутні судді. У 23 % судів України працює 50 і менше відсотків суддів від передбаченої штатної чисельності. Зокрема, менше 50% суддів працює в десяти судах Полтавської області, в дев’яти судах Черкаської області, у восьми судах Харківської області, у семи судах Львівської та Житомирської областей, у шести судах Вінницької і Волинської областей», – повідомив член ВРП. 

За словами Олега Прудивуса, для розблокування ситуації потрібно невідкладно ухвалити закон, який надасть можливість створити Вищу кваліфікаційну комісію суддів і налагодити її ефективну роботу. Адже через недоукомплектованість судів громадяни позбавлені права на своєчасний судовий захист. 

«В апеляційних судах ще більш критична ситуація, ніж у місцевих. Там дуже мало суддів, у більшості апеляційних судів є проблеми з формуванням колегій для розгляду кримінальних справ. Нестача кадрів породжує надмірне навантаження на суддів. У деяких місцевих судах на одного суддю припадає чотири-п’ять тисяч справ на рік. Суддя не здатен впоратися з таким валом справ, як би він цього не прагнув, у кожної людини є межа фізичних можливостей. ВРП враховує надмірне навантаження суддів при розгляді скарг на тривалий розгляд справи. Ми витребуємо показники роботи суддів і аналізуємо, чи є об’єктивні причини, які від них не залежать, але впливають на час розгляду», – зауважив член ВРП. 

Олег Прудивус розповів, що призначені Указом Президента України від 16 червня 2020 року за поданням ВРП судді відновлять роботу восьми місцевих загальних судів. «Від попереднього складу ВККС до ВРП надійшли 467 рекомендацій щодо кандидатів на посади суддів першої інстанції. Починаючи з 27 квітня, ВРП ухвалила рішення внести Президентові України подання про призначення 423 кандидатів. Серед них є судді, які запустять роботу у тих восьми судах, де нема жодного судді. Сподіваюсь, незабаром судова система поповниться новими кадрами», – акцентував він. 

На думку Олега Прудивуса, частково може вирішити кадрову проблему нещодавно зареєстрований законопроект щодо призначення на конкурсній основі суддями місцевих і апеляційних судів осіб, які пройшли конкурс на посаду судді Верховного Суду, але їм не вистачило балів для перемоги. 

Член ВРП окремо наголосив на неприпустимості дискредитації судової влади. «До суддів треба ставитися толерантно, адже суддівська робота вимагає не лише високого професіоналізму, а й психологічної стійкості. Не треба знищувати їх морально, постійно безпідставно ганьбити, цькувати. Не потрібно вести інституційну війну, з року в рік заявляти, що судова влада потребує кардинального реформування, що всі суди погані, а судді не чесні. Якщо якийсь конкретний суддя не відповідає вимогам суспільства, порушив закон, його треба покарати і не переносити негатив на всю суддівську спільноту. Для викорінення конкретних недоліків є чіткі механізми, в тому числі і у Вищої ради правосуддя», – зазначив Олег Прудивус.