Головний зміст

vrp logo wightГолова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко під час круглого столу «Потреби судових інституцій України у зв’язку пандемією СOVID-19 та потенційна допомога з боку Агентства США з міжнародного розвитку (USAID)» запропонував своє бачення впровадження дистанційного судочинства в Україні.

 

 

«Наші зусилля мають два спрямування. Перший напрям стосується технічної частини, адже низька якість інтернет-зв’язку може унеможливити використання навіть передових досвіду і технологій. І це та проблема, з розв’язання якої слід починати запровадження дистанційного формату судових процесів і роботи органів системи правосуддя. Треба починати з конкретних прикладних речей, у тому числі з посилення матеріально-технічної бази, щоб суди мали можливість долучитися до дистанційного правосуддя не тільки в обласних центрах, а й у найвіддаленіших куточках України», – зауважив Голова Вищої ради правосуддя.

«Другий напрям наших зусиль – нормативне і законодавче врегулювання всіх питань, пов’язаних з онлайн-правосуддям, шляхом внесення необхідних змін і до процесуальних кодексів, і до законів, що регулюють інституційну діяльність судів та органів системи правосуддя», – відзначив Андрій Овсієнко. За його словами, необхідно використовувати всі доступні майданчики для діалогу та консультацій з метою напрацювання змін до законодавства, які б сприяли більш ефективному використанню дистанційного судочинства. Також Голова ВРП наголосив на готовності Ради активно співпрацювати у цій сфері з міжнародними партнерами.

«Позитивний досвід співпраці в межах Програми «Нове правосуддя» свідчить, що цей напрям можна використовувати ще потужніше, аби ми могли синхронно визначати шляхи подолання викликів, які постають перед судовою системою України у зв’язку з пандемією коронавірусу і карантином», – наголосив Андрій Овсієнко.

«Було дуже цікаво почути думки представників фактично всіх установ системи правосуддя з приводу такого нагального питання, як робота судової системи в умовах карантину та пандемії, – підбив підсумки круглого столу Голова ВРП. – Якщо підсумувати почуте, то стає ясно, що ми думаємо однаково, бачимо цю проблему однаково і намагаємося вирішити її спільно».