Головний зміст

online auctionsЗ початку введення в Україні карантину судова система не припинила свою роботу та продовжує працювати.

 

 

 

 

 

 

Щоправда, кризова ситуація, спричинена пандемією коронавірусної інфекції COVID-19, внесла деякі корективи в організацію діяльності судів. Перш за все, це активізація дистанційного режиму правосуддя, коли участь у судовому процесі беруть сторони у справі поза межами суду з використанням технічних засобів.

Державна судова адміністрація України доклала чимало зусиль задля забезпечення цього процесу. Йдеться про розробку та поетапність впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС).

Зокрема, з 1 червня 2020 року запущено в дослідну експлуатацію в місцевих та апеляційних судах, а також у Касаційному адміністративному суді у складі Верховного Суду підсистеми «Електронний суд» та «Електронний кабінет». З 1 липня 2020 року за власною ініціативою до цього сервісу буде підключено також Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду.

Загалом з початку впровадження підсистеми «Електронний суд» у ній зареєструвалося понад 41 тисяча осіб, якими надіслано до судів близько 75 тисяч заяв.   

Розуміючи необхідність забезпечення роботи судів навіть в умовах карантинних обмежень, Державним підприємством «Центр судових сервісів» впроваджено систему відеоконференцзв‘язку (ВКЗ) «EasyCon», яка використовує кваліфікований електронний підпис для підтвердження особи користувача. Це дозволяє судам ідентифікувати особу та забезпечує можливість дистанційної участі сторін процесу при розгляді судової справи. 

Лише в період з 25.05.2020 до 12.06.2020 у системі ВКЗ зареєструвалося 1186 користувачів, з яких 699 – працівники апаратів судів. У цей період проведено 2 312 дистанційних судових засідання.

Загалом з початку запровадження системи ВКЗ було зареєстровано 12 313 користувачів і проведено 5 261 судове засідання.

На даний час фахівці Державного підприємства «Центр судових сервісів» продовжують працювати над вдосконаленням веб-сервісу КП «EasyCon» та розширенням його можливостей з урахуванням практичної експлуатації та побажань користувачів. 

 За повідомленням пресслужби ДСА України