Головний зміст

IMG 2861Сьогодні експертами Громадського центру правосуддя Одеської області була проведено онлайн-лекція для присяжних.

 

 

 

 

 

Це вже другий захід , присвячений ролі присяжних у здійсненні судочинства.

IMG 2869

Спікерами виступили суддя Київського районного суду міста Одеси Одеси Володимир Петренко та науковець та експерт центру Ілля Бут.

До заходу долучилися присяжні Київського районного суду міста Одеси, які мали змогу прослухати лекцію на платформі Zoom як зі зручного для себе місця, так і в приміщенні суду, адже в приміщенні суду було забезпечено технічну можливість долучитися до заходу із дотриманням всіх правил карантинних обмежень.

Володимир Петренко детально окреслив практичні аспекти щодо розгляду окремих категорій справ судом присяжних. Суддя наголосив на важливості виконання функцій присяжних та недопустимості незаконного впливу на присяжного.

IMG 2876

 

«У практиці роботи судів, на жаль, нерідкі випадки неодноразової неможливості проведення судового засдання у справах окремого провадження через неявку без поважної причини присяжних до суду в завчасно погоджений з ними час, їхню відмову брати участь в судовому засіданні, залишення залу судового засідання під час розгляду справи, невмотивованої відмови підписати судове рішення, виходу з нарадчої кімнати тощо», - зазначив суддя Петренко.

Науковець Ілля Бут зосередив увагу присяжних на тому, що цивільні справи в судах першої інстанції можуть розглядатися  колегією у складі одного судді і двох присяжних, які при  здійсненні правосуддя користуються всіма правами судді. Це стосується розгляду певних справ у порядку окремого провадження, а саме: справ про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи; визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою; справ про усиновлення; справ про надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку; а також справ про примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу.

IMG 2902

Також науковець відзначив особливості розгляду певних справ за участі присяжних. Зокрема, у справах щодо обмеження чи позбавлення особи цивільної дієздатності вказано на підстави такого втручання у визначений статус особи, необхідності призначення судової експртизи у випадках, коли вбачається наявність стійких психічних розладів у особи, щодо якої вирішується питання.

IMG 2868

В іншій категорії справ - визання особи померлою або безвісти відсутньою - було відзначено про таку особливість доказування як презумпції - фактично, рішення про визнання особи померлою приймається за відсутності доставенних відомостей про факт смерті, а сама смерть лише припускається з огляду на конкретні обставини (проживання особи у районі бойових дій чи техногенної катастрофи).

IMG 2880

Нагадуємо, що Центр працює на базі Київського районного суду Одеси за адресою вулиця Варненська, 3-б та надає безкоштовну первинну юридичну допомогу всім бажаючим.

Телефон для запису на консультацію – (048) 753-19-66.

В період карантинних обмежень отримати правову допомогу можна звернувшись до Громадської центр правосуддя Одеської області через офіційну сторінку Центру в Facebook або заповнивши форму звернення на сайті www.gcp.org.ua.

Проект реалізується за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), наданій в рамках програми USAID «Нове правосуддя».