Головний зміст

zakon21222 червня 2020 року Президент України вніс на розгляд парламенту та визначив як невідкладний проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування (№ 3711).

 

 

Цей законопроєкт фактично спрямований на виконання рішень Конституційного Суду України від 18 лютого 2020 року та від 11 березня 2020 року, а також на імплементацію рекомендацій Європейської комісії «За демократію через право» (Венеційської комісії) від 9 грудня 2019 року, наданих до Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» (№ 193-ІХ).

Проєктом, серед іншого, врегульовується питання здійснення правосуддя суддями Верховного Суду України. Коментуючи зазначене питання, Голова Верховного Суду Валентина Данішевська наголосила, що Верховний Суд чекає на це поповнення, адже в залишку у ВС на сьогодні перебуває ще близько 50 тисяч справ.

Вища рада правосуддя надала до законопроєкту № 3711 позитивний консультативний висновок. «Верховний Суд, зі свого боку, в цілому підтримує передбачені законопроєктом зміни, направлені насамперед на розблокування роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів», – зауважила Валентина Данішевська.

Сьогодні судова система потерпає від серйозного кадрового голоду –тільки за останні три місяці з неї пішло 96 суддів. За даними Вищої ради правосуддя станом на 19 червня 2020 року кількість повноважних суддів від визначеної кількості становила: в апеляційних загальних судах – 61 %; у місцевих загальних судах – 60 %; в апеляційних адміністративних судах – 73 %; в окружних адміністративних судах – 74 %; в апеляційних господарських судах – 73 %; у місцевих господарських судах – 73 %. Тобто з 7030 суддів діючих місцевих і апеляційних судів фактично призначено на посади 4881 суддю, а повноваження мають 4454 судді, що становить усього 63,5 % від загальної потреби.

Отже, без швидкого відновлення роботи ВККС систему чекає кадровий колапс, а гарантії щодо розгляду судових справ у розумні строки не зможуть бути виконані через відсутність суддів у судах. «Брак суддів у судах першої та другої інстанцій досягнув уже критичних показників. І, на жаль, ситуація кожного тижня погіршується. Тож для подолання кадрового голоду в судовій системі бажано, щоб законопроєкт № 3711 був прийнятий якомога швидше», – резюмувала Голова ВС.