Головний зміст

vrp logo wightВиступаючи на презентації Щорічної доповіді Вищої ради правосуддя за 2019 рік «Про стан забезпечення незалежності суддів в Україні», член Вищої ради правосуддя Віктор Грищук назвав ключові досягнення вітчизняної судової системи та прокоментував ефективність діяльності Вищої ради правосуддя у минулому році.

 

«Друга половина 2019 року стала справжнім випробовуванням на надійність таких демократичних інституцій суспільства, як Вища рада правосуддя, Верховний Суд, місцеві суди, Конституційний Суд України, громадські правничі організації. І це зумовило активізацію наших системних дій», – зазначив член ВРП.

За словами Грищука, Вища рада правосуддя у минулому році підготувала вісім консультативних висновків стосовно законопроектів з питань утворення, реорганізації чи ліквідації судів, судоустрою і статусу суддів. Підготовка таких консультаційних висновків, обов’язкових для розгляду Верховною Радою України, є одним із повноважень ВРП відповідно до пункту 15 частини першої статті 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» і засобом, який спрямований на ефективне виконання конституційних повноважень ВРП щодо вжиття заходів для забезпечення незалежності суддів.

«П’ять з восьми законопроектів, які стосувалися судоустрою та статусу суддів, ВРП не підтримала, у тому числі – законопроект №1008, який після ухвалення став Законом України №193-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування», – нагадав Віктор Грищук. – Вища рада правосуддя зайняла активну позицію під час розгляду питання щодо конституційності низки норм Закону України № 193-ІХ у Конституційному Суді України. Голова і заступник ВРП брали участь у розгляді питання щодо неконституційності окремих положень цього Закону, позицію ВРП було доведено з усіх питань, які розглядав Конституційний Суд України».

Не менш жорстко Вища рада правосуддя реагувала на повідомлення суддів про втручання  у їхню професійну діяльність. «Жодне з повідомлень про втручання у діяльність суддів у минулому році не залишилось без реакції з боку ВРП. Загалом протягом 2019 року ВРП отримала 450 повідомлень від суддів про втручання в їхню професійну діяльність. Щодо кожного з цих повідомлень за результатами розгляду наданих матеріалів було прийнято окреме рішення і зроблено відповідне звернення до компетентних органів держави», – наголосив Віктор Грищук.

Як повідомлялося раніше, 24 червня 2020 року у Вищій раді правосуддя відбулася презентація Щорічної доповіді ВРП за 2019 рік «Про стан забезпечення незалежності суддів в Україні» та її фахове обговорення. Захід організовано у режимі відеоконференції (Страсбург – Київ) за сприяння Проекту Ради Європи «Подальша підтримка виконання Україною рішень у контексті статті 6 Європейської конвенції з прав людини». 

Відповідно до пункту 7 частини першої статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» з метою забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя ВРП готує у співпраці з органами суддівського самоврядування, іншими органами та установами системи правосуддя, громадськими об’єднаннями і оприлюднює щорічну доповідь про стан незалежності суддів в України.