Головний зміст

rada evropiРада Європи готова працювати з усіма державними органами України для створення надійних механізмів забезпечення суддівської незалежності. Про це заявила Голова Департаменту правосуддя та правового співробітництва Ради Європи Ханнеґ Юнкер під час вітальної промови на презентації Щорічної доповіді Вищої ради правосуддя за 2019 рік «Про стан забезпечення незалежності суддів в Україні».

Створення ефективного, дієвого, результативного, справедливого правосуддя є одним із зобов’язань України перед Радою Європи, наголосила Ханнеґ Юнкер.

За її словами, міжнародні експерти вітають Рішення Конституційного Суду України від 11 березня 2020 року щодо відповідності Конституції України окремих положень Закону України від 16 жовтня 2019 року № 193-IX «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування», а також Рішення КСУ від 11 червня 2020 року щодо відповідності Конституції України статті 375 Кримінального кодексу України. Представниця РЄ висловила сподівання, що коригування національного законодавства щодо статусу суддів та діяльності органів правосуддя й надалі буде відбуватися у руслі Конституції України.

«Ми із задоволенням допомагатимемо Україні через низку своїх проектів задля того, щоб українське судівництво набуло всіх необхідних повноважень та зміцнило свою незалежність, – запевнила Ханнеґ Юнкер. – Усі, хто займаються в Україні цими питаннями, можуть розраховувати на повну підтримку з боку Ради Європи на шляху до подальшого вдосконалення законодавства».

Як повідомлялося раніше, 24 червня 2020 року у Вищій раді правосуддя відбулася презентація Щорічної доповіді ВРП за 2019 рік «Про стан забезпечення незалежності суддів в Україні» та її фахове обговорення. Захід організовано у режимі відеоконференції (Страсбург – Київ) за сприяння Проекту Ради Європи «Подальша підтримка виконання Україною рішень у контексті статті 6 Європейської конвенції з прав людини».

Відповідно до пункту 7 частини першої статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» з метою забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя ВРП готує у співпраці з органами суддівського самоврядування, іншими органами та установами системи правосуддя, громадськими об’єднаннями і оприлюднює щорічну доповідь про стан незалежності суддів в України.