Головний зміст

VRP1«Проблема дезінформації, те, як з нею поводитись та яким чином реагувати на неї, є вкрай актуальними питаннями для судової влади з огляду на те, що відповіді на них дають можливість судам висвітлювати свою роботу відповідно до вимог законодавства», – наголосила член Вищої ради правосуддя Лариса Швецова у вітальній промові під час Четвертого загальнонаціонального форуму «Незалежні суди та вільні ЗМІ: протидія дезінформації».

Статтею 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод передбачено, що кожен має право на свободу вираження поглядів, нагадала Лариса Швецова. До того ж Консультативна рада європейських суддів в одному зі своїх висновків зауважила, що судді повинні визнати той факт, що вони є публічними особами й не повинні бути надто сприйнятливими або вразливими. Водночас, на думку Лариси Швецової, існує межа між свободою вираження думок і законною критикою, з одного боку, та використанням дезінформації – з іншого. «І нам потрібно дуже ретельно й виважено підходити до визначення цієї межі», – акцентувала увагу член ВРП.

«Сьогодні змінюються вимоги суспільства до судової влади. Якщо взяти аналітичні дані, то ми побачимо, що більше ніж 55% нашого населення всю інформацію отримують саме зі ЗМІ. Особливо це стосується судової системи. І тому я вважаю, що тема протидії дезінформації є дуже актуальною і важливою», – зазначила Лариса Швецова.

Як повідомлялось, сьогодні, 1 липня 2020 року, відбувається Четвертий загальнонаціональний форум «Незалежні суди та вільні ЗМІ: протидія дезінформації». Захід присвячений обговоренню питань співпраці судової влади із засобами масової інформації у боротьбі з дезінформацією. Міжнародні та національні експерти, представники судової влади та ЗМІ обговорюють такі теми: концепція дезінформації, методи боротьби з пропагандою, вплив дезінформації на судову систему, дезінформація в законодавчому контексті.

На початку заходу із вітальними словами виступили головна міжнародна експертка з питань правосуддя проєкту ЄС «Право-Justice» Анна Адамска-Галлант, член Вищої ради правосуддя Лариса Швецова, представник Представництва Європейського Союзу в Україні Мартін Клауке.

Крім того, на Форумі виступили заступник Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький, експерт з питань пропаганди / контрпропаганди та заходів інформаційного впливу Даріуш Ремейка, співзасновниця «StopFake» Ольга Юркова, голова Національного союзу журналістів Сергій Томіленко та інші.

Організаторами Форуму є Вища рада правосуддя, Верховний Суд, Рада суддів України, Державна судова адміністрація України, Національна школа суддів України спільно з проєктом ЄС «Право-Justice» за фінансової підтримки Європейського Союзу.