Головний зміст

vrp logo wightПроцедура призначення суддів на адмінпосади має бути збалансованою. На цьому Вища рада правосуддя наголошує у Консультативному висновку щодо законопроєктів «Про внесення змін до Закону України «Про Вищу раду правосуддя» (№ 3556) та «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (№ 3557)».

Законотворці пропонують доповнити існуючий порядок зайняття адмінпосад, надавши Вищій раді правосуддя право призначати голову і заступника голови місцевого, апеляційного, вищого спеціалізованого судів у тому випадку, якщо збори суддів їх не обрали протягом більше як трьох місяців. Парламентарі вважають, що обрання керівників в один спосіб – зборами суддів – призводить до неукомплектованості адміністративних посад. За даними Державної судової адміністрації України, станом на лютий 2020 року у 94 судах не укомплектовані адмінпосади, у 87 судах працює лише один суддя, що унеможливлює проведення зборів суддів. Запропонованими нормами також передбачено, що призначені ВРП керівники можуть бути достроково звільнені з посади рішенням ВРП за ініціативою не менш як двох третин від загальної кількості суддів відповідного суду.

Вища рада правосуддя в цілому підтримує ідею встановлення законодавчого механізму вирішення питання обрання судових адміністраторів у судах, де зборами суддів такі рішення не приймаються протягом тривалого часу, проте зазначає, що проєкти законів потрібно доопрацювати. Зокрема, ВРП вважає, що для забезпечення збалансованості варто передбачити можливість подання зборами суддів не менше двох кандидатур, з яких Вища рада правосуддя обирала б голову, заступника голови вказаних судів, дотримуючись принципу об’єктивності та прозорості.

Як відомо, відповідно до пункту 15 частини першої статті 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» Вища рада правосуддя надає обов’язкові до розгляду консультативні висновки щодо законопроєктів з питань утворення, реорганізації чи ліквідації судів, судоустрою і статусу суддів.