Головний зміст

vkks«Час вже розробляти законопроєкт не про реформування, а про реанімування судової влади», – заявив Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко, виступаючи на засіданні Комітету Верховної Ради з питань правової політики, який 15 липня розглянув законопроєкт № 3711 про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування, внесений до парламенту Президентом України як невідкладний.

«Суддів стає все менше, ситуація все гірше. Вища рада правосуддя говорить про це постійно. Бракує вже 32% суддів від штатної чисельності, ще 30% суддів мають право на відставку», – зазначив Андрій Овсієнко.

За повідомленням кореспондента видання "Судово-юридична газета", на початку засідання Комітету представниця Офісу Президента Уляна Козуля зауважила, що  законопроект № 3711 може вирішити низку проблем, що назріли в судовій владі. «Він уточнить повноваження Вищої ради правосуддя, дозволить відновити роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, вирішить проблему одночасного існування Верховного Суду і Верховного Суду України. Судді ВСУ будуть переведені до Верховного Суду, але в перспективі повинні будуть пройти кваліфікаційне оцінювання», – пояснила Уляна Козуля.

Відповідаючи на запитання народного депутата України Сергія  Демченка з приводу шляхів реорганізації Верховного Суду і Верховного Суду України, присутній на засіданні заступник глави Офісу Президента Андрій Смирнов заявив, що завдання полягає в тому, щоб вийти з питання співіснування ВС і ВСУ з найменшими втратами для судової влади.

При цьому, Уляна Козуля запевнила, що звільнення суддів Верховного Суду не відбуватиметься, а чисельність суддів ВС в майбутньому буде залежати від їхнього навантаження.

За словами Андрія Смирнова, законопроєкт № 3711 потрібен, щоб запустити ВККСУ і заповнити вакансії в судах першої та апеляційної інстанцій. «Підготувати законопроєкт, який влаштовує всіх, досить складно. Потрібно вирішувати зараз ті проблеми, які вже назріли», – заступник глави Офісу Президента.

Ключовою проблемою на сьогодні, на переконання члена парламентського Комітету з питань правової політики Сергія Власенка (фракція «Батьківщина»), є створення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. «Потрібно якомога швидше створити ВККСУ. Хоча б тимчасовий її склад. Але Комісія повинна працювати», – заявив народний депутат.

Також учасники засідання обговорили альтернативні законопроєкти, але більшість закладених в них новацій не знайшли підтримки в членів Комітету.

Підводячи підсумки обговорення, народний депутат Роман Бабій зазначив, що жоден із законопроєктів не є ідеальним, але ВККСУ потрібно негайно створювати, а це означає, що необхідно підтримати президентський законопроєкт № 3711.

Під час голосування 12 членів Комітету висловилися за підтримку законопроекту № 3711, 7 – утрималися.