Головний зміст

974132 news«У більшості випадків суд не лише розв’язує юридичний спір, а й вирішує подальшу долю людини. Тому суспільство та держава очікують, що кожне ваше рішення буде виваженим, справедливим і законним. Завдяки цьому ви зможете найважливіше – змінити ставлення суспільства, ставлення громадян до слова "суддя"», – наголосив Президент України Володимир Зеленський, звертаючись до новопризначених суддів під час урочистої церемонії складення ними присяги, яка відбулась 28 липня 2020 року.

Глава держави назвав цей день важливим для судової системи України, оскільки свою роботу відновлюють суди, які тривалий час не могли працювати належним чином через відсутність суддів. Він нагадав, що вперше з 2016 року місцеві загальні суди поповнять понад 200 нових суддів.

Кожен із новопризначених суддів, зауважив Володимир Зеленський, у своїй професійній діяльності пройшов нелегкий шлях. Але попереду в них, за словами Президента України, не менш складний виклик – відновлення довіри громадян до судової системи, забезпечення права кожної людини на справедливий суд відповідно до європейських і міжнародних стандартів.

«Відсьогодні кожен із вас є обличчям судової влади. І яким воно буде, залежить тільки від вас. Я вірю, що ви будете гідно носити високе звання судді. Завжди будете пам’ятати, що здійснюєте правосуддя не від імені чиїхось інтересів, а від імені України», – наголосив Глава держави.

Він висловив упевненість у тому, що головними та невід’ємними умовами щоденної роботи «новобранців» будуть Бангалорські принципи поведінки суддів – незалежність, об’єктивність, чесність і непідкупність, дотримання етичних норм, рівне ставлення до всіх сторін судового засідання, компетентність і старанність.

На церемонії були присутні Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко, заступник Голови ВРП Олексій Маловацький та члени ВРП.

Як повідомлялося, присягу склали судді, які були призначені на посади указами Президента України за поданнями Вищої ради правосуддя. Зокрема, за період з квітня по червень цього року Вища рада правосуддя направила Президенту подання про призначення 431 кандидата на посади суддів. Це кандидати, рекомендації щодо яких за результатами конкурсного відбору були скеровані до ВРП Вищою кваліфікаційною комісією суддів України, що припинила свою діяльність у листопаді 2019 року з початком дії Закону України № 193-IX «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування».

Нагадаємо, що конкурс на вакантні посади суддів місцевих загальних судів проведений Вищою кваліфікаційною комісією суддів України 7 серпня 2019 року. За його результатами 467 кандидатів отримали рекомендації на призначення в обрані ними суди.

Однак подальший процес призначення був фактично заблокований до січня 2020 року через оскарження в суді проведення конкурсу Вищою кваліфікаційною комісією суддів України. Тобто процес призначення кандидатів на суддівські посади був неможливим до моменту прийняття остаточного рішення Великою Палатою Верховного Суду (29 січня 2020 року).

Лише після цього Вища рада правосуддя змогла розпочати підготовку до розгляду рекомендацій щодо 467 кандидатів на посади суддів. 431 з них Вища рада правосуддя оперативно, у режимі відеоконференції, розглянула і внесла Президенту подання про призначення цих кандидатів суддями. На сьогодні Президент України підписав укази про призначення 202 суддів.

Відповідно до статті 57 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» особа, вперше призначена на посаду судді, набуває повноважень судді після складення присяги судді під час урочистої церемонії у присутності Президента України.