Головний зміст

vrp logo wightВища рада правосуддя прагне того, щоб Щорічна доповідь про стан забезпечення незалежності суддів в Україні за 2019 рік стала не формальним, а реальним інструментом для забезпечення незалежності суддів в Україні. На цьому наголосив Голова ВРП Андрій Овсієнко під час другого фахового обговорення доповіді за 2019 рік на регіональному рівні, організованого спільно Вищою радою правосуддя і проектом Ради Європи «Подальша підтримка виконання Україною рішень у контексті статті 6 Європейської конвенції з прав людини» в режимі відеозв’язку.

Андрій Овсієнко зазначив, що в документі акцентована увага на важливих подіях 2019 року, які стосувалися діяльності судової системи, а також відображений стан виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини, проаналізовані зміни у судовій системі, що відбулися внаслідок ухвалення Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» (№ 193-IX).

«Ми проводили широкі консультації щодо структури, змісту, наповнення доповіді. Такі обговорення є послідовною позицією ВРП щодо пошуку оптимальної моделі документа як дієвого інструменту для забезпечення незалежності суддів. Це не лише інформаційний посібник, який відобразив концептуальне або теоретичне бачення, це, насамперед, практичний аналіз тих проблем, з якими стикалася судова система в аспекті відстоювання незалежності суддів та судів як інституцій», – наголосив Голова ВРП.

Андрій Овсієнко повідомив, що однією з новел у підходах до презентації доповіді є ініціатива ВРП обговорити документ у Верховній Раді України під час парламентських слухань. «Із такою пропозицією ми звернулися до Верховної Ради України і наразі проводимо консультації стосовно такої можливості. Питання щодо необхідності забезпечення незалежності суддів та судів мають звучати у парламентській залі. Це дало б можливість підняти фахове обговорення на якісно новий рівень», – сказав Голова Вищої ради правосуддя.

За його словами, позиція органів і установ системи правосуддя, які долучаються до підготовки та складання Щорічної доповіді, є надзвичайно важливою. «Важлива позиція щодо механізмів забезпечення незалежності всіх без винятку суб’єктів, які дотичні до процесу здійснення правосуддя. А регіональне професійне обговорення – це можливість обмінятися думками, почути позицію спільноти. Це дає ґрунтовний базис для підготовки Щорічної доповіді у наступному році. Конструктивний діалог є запорукою того, що ВРП зможе в подальшому підвищувати рівень ефективності своєї роботи в цьому напрямі», – наголосив Андрій Овсієнко.

Нагадаємо, 24 червня 2020 року у Вищій раді правосуддя в режимі відеоконференції (Страсбург – Київ) відбулися презентація та фахове обговорення Щорічної доповіді Вищої ради правосуддя про стан забезпечення незалежності суддів в Україні за 2019 рік.

15 липня 2020 року ВРП винесла документ на фахове обговорення на регіональному рівні. Тоді в обговоренні Щорічної доповіді взяли участь представники судової влади, міжнародних та неурядових організацій, правоохоронних органів, апеляційних та місцевих судів Волинської, Рівненської, Житомирської, Чернігівської, Сумської, Луганської, Донецької, Тернопільської, Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької областей.

У нинішньому заході взяли участь судді та співробітники Вінницького, Черкаського, Полтавського, Кропивницького, Запорізького, Херсонського, Хмельницького та Миколаївського апеляційних та місцевих судів; члени та представники Вищої ради правосуддя, Національної школи суддів України та регіональних відділень, територіальних управлінь Державної судової адміністрації України та Служби судової охорони, представники правоохоронних органів, громадянського суспільства та міжнародних організацій. Також у ньому взяли участь представники й експерти Ради Європи – керівник відділу Департаменту виконання рішень Європейського суду з прав людини Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Павло Пушкар, спеціалістка з юридичних питань Департаменту виконання рішень Європейського суду з прав людини Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Надія Задорожна та інші.

Модераторами на заході були Марта Басистюк, керівник проекту Ради Європи «Подальша підтримка виконання Україною рішень у контексті статті 6 Європейської конвенції з прав людини» та Владислав Гуртенко, начальник відділу міжнародного співробітництва секретаріату Вищої ради правосуддя.