Головний зміст

80011В останній день року Президент підписав ухвалений на початку грудня закон про державну службу, який передбачає створення професійної держслужби на конкурсній основі. Згідно з даними на сайті ВР Закон опублікували 31 грудня.
 
 
 
 
 
 
 
Згідно з останніми правками Закон "Про державну службу" (проект №2490) буде введено в дію з 1 травня 2016 р. Кабмін у місячний строк з дня опублікування Закону повинен підготувати проект щодо приведення у відповідність з Законом про державну службу інших нормативно-правових актів.
 
Зауважимо, з голосу також було внесено низку правок стосовно фінансування, поширення на окремих членів конкурсної комісії з відбору держслужбовців Закону про запобігання і протидію корупції. 
 
Дія Закону поширюється на посади держслужби у секретаріаті Кабміну, Адміністрації Президента, у міністерствах та інших центральних органах виконавчої влади, органів прокуратури, органів військового управління, державних колегіальних органах, а також їх територіальних органах, у місцевих державних адміністраціях, в інших державних органах (зокрема, це керівники апаратів ВСУ, КСУ, вищих спецсдів, ВККСУ, ВРЮ і т.д.).
 
Водночас дія документу не поширюється на Президента, членів Уряду, народних депутатів, суддів, працівників прокуратури, працівників державних органів, які виконують функції з обслуговування, працівників державних підприємств, установ та організацій, військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ та інших органів, яким присвоюютьс спеціальні звання, помічників Президента України, працівників патронатних служб.
 
Окремо слід зазначити, що до працівників патронатних служб віднесли і помічників та наукових консультантів суддів КСУ та помічників суддів. Самі судді неодноразово наголошували на неприпустимості позбавлення помічників суддів статусу державних службовців. 25 листопада РСУ та ДСАУ звернулись до В.Гройсмана стосовно цього положення. 
 
Документ також передбачає конкурсну процедуру обрання на посади державної служби, створення відповідних дисциплінарних комісій, порядок службового розслідування тощо.
 
Мінімальний розмір посадового окладу групи 9 у держорганах, юрисдикція яких поширюється на територію одного або кількох районів, міст обласного значення, становить:
  • з 1 січня 2017 року - 1,25 розміру мінімальної заробітної плати;
  • з 1 січня 2018 року - 1,5 розміру мінімальної заробітної плати;
  • з 1 липня 2018 року - 1,75 розміру мінімальної заробітної плати;
Керівники державної служби протягом двох років з дня набрання чинності цим Законом у межах економії фонду оплати праці мають право встановлювати державним службовцям додаткові стимулюючі виплати.