Головний зміст

a74З моменту вступу України до зони вільної торгівлі з Європейським союзом, тобто з 1 січня 2016 року, величезного напливу європейських товарів на український ринок не відбудеться. На цьому наголосила заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України – Торговий представник України Наталія Микольська під час прямого ефіру на телеканалі «112».
 
 
 
 
 
 
«Мінекономрозвитку спільно з Нацбанком України розробили прогноз розвитку українського ринку після набрання чинності угоди про ЗВТ з Євросоюзом. Згідно з нашими даними, жодного обвалу ринку вітчизняних товарів та величезного напливу європейських товарів не буде», - запевнила вона.
 
За словами Наталії Микольської, на цей процес впливають одразу кілька стримуючих чинників: «По-перше, це девальвація гривні, яка означає, що наш товар є дешевшим, а отже конкурентоздатним. По-друге, поступове впровадження нульових ставок: ми не обнулюємо всі мита одразу – лише 70% усіх товарів імпорту з ЄС матимуть нульові ставки, для решти товарів діятимуть перехідні періоди або режими обмежень».
 
Зокрема, за даними Мінекономрозвитку, введення нульових ставок з 1 січня 2016 року відбудеться для наступних груп товарів: промислові, сільськогосподарські та товари переробної і харчової промисловості. Крім того, по товарах текстильної, кондитерської, хімічної галузей, на насіннєву продукцію, окремі зернові культури, фрукти, сухофрукти, приправи та спеції, іншу продукцію рослинного походження відбудеться симетричне скасування увізних мит обома сторонами.
 
Надалі тарифна лібералізація для ЄС проводитиметься протягом 3 – річного (деякі види рибної продукції, взуття, труби тощо), 5 – річного (телефонні апарати, апаратура для радіомовлення, лінзи для камер тощо) та 7-річного (апаратура для відеозапису, моторні транспортні засоби, добрива тощо) періодів.
 
У свою чергу Україна матиме можливість знизити увізні мита протягом 3-річного (капелюхи, парасольки, брущатка тощо), 5-річного (посуд, обладнання для миття, трактори тощо), 7-річного (автокрани, автобурові, транспортні засоби, оснащені електричними двигунами тощо) та 10-річного (автомобілі легкові) перехідних періодів.
 
«Завдяки такій тарифній лібералізації на нашому ринку з’являться дешевші європейські товари, для яких уже з наступного дня скасовується додатковий імпортний збір. Крім того, це стимулюватиме вітчизняних виробників вдосконалювати свій товар – підвищувати якість, більше уваги приділяти маркетингу», - додала Наталія Микольська.
 
Джерело: Міністерство економічного розвитку і торгівлі України