Головний зміст

003540З 1 січня 2016 року запроваджено нову форму декларації про майновий стан і доходи, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 2 жовтня 2015 року.
 
 
 
 
 
 
 
Для зручності фізичних осіб у новій декларації об'єднані звітність з податку на доходи фізичних осіб і військового збору.
 
При цьому подання будь-якої додаткової звітності не передбачається.
 
Одним з нововведень є те, що платник податків самостійно визначає свій статус: громадянин; особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність або підприємець, який перебуває на загальній системі.
 
Наголошується, що для спрощення та зменшення часу для її заповнення обсяг зменшено з 2 аркушів до 1, а кількість додатків - з 7 до 4. Тепер додатки заповнюються тільки при отриманні доходів, що передбачають особливий розрахунок оподатковуваного доходу при:отриманні доходів від двох і більше податкових агентів, у випадках передбачених Податковим кодексом; операціях з інвестиційними активами;отриманні іноземних доходів;визначенні оподатковуваного доходу від здійснення підприємницької і незалежної професійної діяльності.
 
Значна кількість інформації, яка раніше заповнювалася в додатках, відображається в самій декларації. Так, інформація про уповноважену особу, яка раніше відображалася в окремому додатку, тепер відображається в декларації.
 
ГФС повідомляє, що фізичні особи, які мають намір скористатися правом на податкову знижку раніше заповнювали декларацію і додаток, в якому визначали реквізити всіх первинних документів по понесеними витратами. Тепер такі фізичні особи заповнюють тільки декларацію, в якій відображають загальну суму понесених витрат та суму податку до повернення.Відомості про відчуження нерухомого (рухомого) майна відображаються в додатку без заповнення додатку та списку відчуженого майна. Інформація про отримані доходи та перелік майна, яке надається в оренду (суборенду) також без заповнення додатка відображається в декларації.
 
Крім того, якщо за результатами перерахунку податку з доходів, отриманих від двох і більше податкових агентів у випадках передбачених законодавством, виникає від'ємне значення, такий платник податку за результатами 2015 року має право задекларувати суму податку на доходи фізичних осіб для повернення з бюджету.