Головний зміст

vsapravda info d7f3aУ Верховному Суді проходить ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Соціальні права та їх захист адміністративним судом». У заході беруть участь судді, вчені, правники з Австрії, Латвії, Німеччини, Польщі та України. 

 

 

 

 

Відкриваючи захід, Голова Верховного Суду Валентина Данішевська зазначила, що для Верховного Суду важливо, щоб «правові позиції Верховного Суду були зрозумілими і слугували якомога кращому захисту соціальних прав людей».

Вона повідомила, що у 2019 році на розгляд окружних адміністративних судів надійшло понад 73 тисячі позовних заяв у спорах з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян.  Левову частку (68 %) складають позови щодо загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

Суди задовольняють близько 84 % позовів у соціальних справах. «Це досить високий відсоток, – зазначила Голова ВС, – який свідчить про масовість порушень з боку держави соціальних прав громадян».

15 % рішень судів першої інстанції оскаржуються до апеляційної інстанції, а половина з них – до Верховного Суду. Загалом соціальні справи становлять близько 20 % всіх справ, які розглядає КАС ВС.

Окремо Валентина Данішевська зупинилася на розгляді зразкових справ. Переважна більшість зразкових справ, які розглянув Верховний Суд, стосувалася спорів щодо виплат різних категорій пенсій, наприклад, внутрішньо переміщеним особам, військовослужбовцям тощо. За її словами, за два з половиною роки інститут зразкової справи вже довів свою ефективність. «Але говорячи про ефективність, – наголосила Голова ВС, – ми маємо на увазі передусім пришвидшення захисту прав громадян, а не зменшення кількості звернень до Верховного Суду».

Масовими є і соціальні спори щодо виплати одноразової грошової допомоги військовослужбовцям, відновлення виплати пенсії громадянам України, які виїхали на постійне місце проживання за кордон, а також перегляд вже розглянутих справ у зв’язку з визнанням КСУ неконституційними деяких положень законів України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та «Про прокуратуру».

Валентина Данішевська привернула увагу до проблеми виконання судових рішень, адже «все ще залишається високою кількість звернень до ЄСПЛ за захистом соціальних прав».

Справи щодо невиконання судових рішень («Іванов проти України» та «Бурмич проти України») знаходяться на контролі Комітету міністрів Ради Європи. Більшість заходів, які має вжити Україна, – це заходи загального характеру. Їх вирішення лежить у площині спільних дій парламенту, уряду та судової влади.

«Забезпечення виконання рішень як національних судів, так і Європейського суду з прав людини є нашим спільним обов’язком перед громадянами та перед міжнародними партнерами, насамперед Радою Європи. Ефективне виконання судових рішень здатне значно підвищити рівень довіри громадян до влади в цілому та судової системи зокрема», – наголосила Голова ВС.