Головний зміст

vrp logo wightЗаступник Голови ВРП Олексій Маловацький провів зустріч із керівником Проєкту Європейського Союзу «Підтримка реформ юстиції і правосуддя в Україні (Право-Justice)» Довідасом Віткаускасом.

 

 

 

Мета зустрічі – обговорення результатів співпраці між ВРП і Проєктом ЄС «Право-Justice» у 2015–2020 роках та визначення перспектив подальшої взаємодії в 2021–2022 роках у зв’язку з рішенням Європейського Союзу про продовження роботи Проєкту.

Співрозмовники обмінялися думками щодо пріоритетних напрямів, за якими має відбуватися співробітництво. Серед них – розвиток політичних стратегій у сфері юстиції в Україні та наближення їх до європейських стандартів, діджиталізація судової системи, аналіз законодавчих змін з урахуванням можливих наслідків їхнього впровадження та надання експертами Проєкту відповідних рекомендацій.

Окрему увагу під час зустрічі приділено попередній співпраці, зокрема, у такому напрямі, як вдосконалення стратегічного планування та бюджетування судової системи України. Співрозмовники обговорили проблемні питання, пов’язані з формуванням та виконанням бюджету судової влади, а також із покращенням взаємодії у цьому між Вищою радою правосуддя та Державною судовою адміністрацією України.

Заступник Голови ВРП озвучив своє бачення подальших кроків на шляху впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС) та розвитку ініціативи «модельні суди», мета якої – вдосконалення системи організації роботи судів. На думку Олексія Маловацького, таке вдосконалення, окрім іншого, полягає в упорядкуванні питань, пов’язаних із суддівською кар’єрою. Кількість етапів, які має пройти кандидат для призначення на посаду судді, вкотре зауважив заступник Голови ВРП, має бути скорочена за умови збереження високого рівня вимог до кандидата.

Керівник Проєкту ЄС «Право-Justice» Довідас Віткаускас відзначив лідерську позицію Вищої ради правосуддя в означених процесах. А заступник Голови ВРП Олексій Маловацький, своєю чергою, зауважив, що така позиція має бути підкріплена правом ВРП на законодавчу ініціативу та можливістю звертатися з поданням до Конституційного Суду України, що сприяло б підвищенню інституційної спроможності Вищої ради правосуддя.

Учасники зустрічі висловили готовність до ще активнішої співпраці в межах чергового етапу реалізації Проєкту ЄС «Право-Justice» у найближчі два роки та домовились про подальші контакти.

Участь у зустрічі також взяли координатор сектору верховенства права і боротьби з корупцією Представництва Європейського Союзу в Україні Манфредас Лімантас, операційний менеджер Проєкту Інна Ліньова та головний міжнародний експерт Проєкту Анна Адамска-Галлант.

Вищу раду правосуддя представляли в. о. керівника секретаріату Тетяна Пархацька, начальник відділу міжнародного співробітництва Владислав Гуртенко, в. о. начальника відділу комунікаційної діяльності (прес-офіс ВРП) Ольга Чорна та радник Голови ВРП Ольга Рафальська.