Головний зміст

dsa1 6bc97d6659 eb3fbff2963d30d27ccb2b9d9937d7e9Державна судова адміністрація України звернулася до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з листом про критичну ситуацію з фінансовим забезпеченням діяльності судів у 2020 році та прогнозом на 2021 рік.

 

 

 

Зокрема, в ньому йдеться про те, що Конституційним Судом України 28 серпня 2020 р. винесено рішення, яким визнано неконституційним обмеження суддівської винагороди на період карантину та надано суддям право вимоги стосовно компенсації недоплачених сум.

У листі також зазначено, що середньомісячна заробітна плата працівників апарату судів у 2020 році складає 10 500 грн, що на 77 % менше, ніж у 2019 році (18 400 грн). При існуючому зменшенні рівня заробітної плати працівників апарату судів, враховуючи рішення Конституційного Суду України, уже з вересня поточного року виплата їм заробітної плати перебуватиме під загрозою, оскільки фонд оплати праці суддів та працівників апарату суду єдиний, а суддівська винагорода як гарантія суддівської незалежності має пріоритет у виплаті.

Крім цього, ДСА України інформує Прем’єр-міністра України про те, що внаслідок використання майже в повному обсязі коштів, передбачених Законом України "Про Державний бюджет України на 2020 рік", на сьогодні суди позбавлені можливості провести навіть мінімально необхідні поточні закупівлі матеріалів для здійснення судочинства (конверти, марки, папір, витратні матеріали для оргтехніки), здійснити оплату послуг щодо відправки кореспонденції, забезпечення зв’язку та Інтернету, оплатити роботу присяжних тощо. У результаті суди вимушені зупинити відправлення поштової кореспонденції, якою здійснюється повідомлення учасників справ про судові засідання.

У листі наголошується, що така ситуація створює передумови для недотримання гарантованого статтею 55 Конституції України права на захист прав і свобод людини і громадянина судом, порушення процесуальних строків розгляду справ, підриває довіру суспільства до органів державної влади та судової системи.

ДСА України також висловило серйозну стурбованість й щодо показників проекту бюджету на 2021 рік. В ньому передбачено, зокрема, що суддівською винагородою будуть забезпечені лише 4 902 судді та 22 287 працівників апарату судів з середньою заробітною платою 9637 грн на рівні обов’язкових виплат. При цьому фактична кількість суддів на 2021 рік становитиме 5413 осіб, а працівників апаратів судів - 25047 осіб. Інші ж видатки споживання (витрати на поштові марки, придбання паперу, оплату послуг маркувальних машин, виплату винагороди присяжним та інше) граничним обсягом видатків на 2021 рік забезпечені лише на 23 %.

"При таких обсягах фінансових ресурсів для діяльності місцевих та апеляційних судів забезпечити здійснення ними судочинства неможливо. Критично мінімальний обсяг дефіциту видатків на 2021 рік становить 5 млрд 536,8 млн грн.", - зазначено в листі Прем’єр-міністру України.

То ж, з метою належного здійснення судочинства ДСА України просить Прем’єр-міністра України ініціювати внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" та доручити Міністерству фінансів України збільшити Державній судовій адміністрації України як головному розпоряднику бюджетних коштів граничні обсяги видатків на 2021 рік.