Головний зміст

suddia sud femida zakon2 вересня 2020 року Велика Палата Верховного Суду розглянула заяву про перегляд рішень національних судів на підставі рішення ЄСПЛ у справі «Черніка проти України» (від 12 березня 2020 року, заява № 53791/11). Порушення п. 1 і підпункту «d» п. 3 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, констатоване ЄСПЛ, полягало в тому, що засудження заявника відбулося на підставі показань відсутніх свідків, причини неявки ключових свідків на засідання суду в межах повторного розгляду не були належним чином з’ясовані, а новий склад суду не забезпечив належне розуміння показань відсутніх свідків.

Велика Палата ВС частково задовольнила вимоги заявника: скасувала постановлені щодо нього рішення апеляційного суду та Верховного Суду України і направила справу на новий апеляційний розгляд. (Постанова ВП ВС від 2 вересня 2020 року у справі № 1-331/2009, провадження № 13-37зво20)

2 вересня Касаційний цивільний суд у складі ВС розглянув справу про відшкодування моральної шкоди за позовом до управління Національної поліції та прокуратури області.

Ще у 2014 році поліція розпочала кримінальне провадження за фактом побиття позивача працівниками охоронної фірми, однак потім кілька разів закривала провадження, а суд скасовував відповідні постанови слідчих поліції. Досудове розслідування триває й досі.

Районний суд частково задовольнив позов, зменшивши суму моральної шкоди, однак апеляційний суд це рішення скасував і повністю відмовив позивачу.

КЦС ВС скасував постанову суду апеляційної інстанції та залишив у силі рішення суду першої інстанції щодо суми стягнення моральної шкоди, врахувавши, зокрема, встановлену незаконність рішень посадових осіб поліції, їх системну протиправну бездіяльність стосовно розслідування кримінальної справи та надмірну тривалість досудового розгляду. (Постанова КЦС ВС від 2 вересня 2020 року у справі № 607/8203/18,  провадження № 61-5344св19)

3 вересня Касаційний кримінальний суд у складі ВС частково погодився із доводами касаційної скарги потерпілої, котра оскаржувала вирок Одеського апеляційного суду від 19 листопада 2019 року щодо м’якості покарання особі, яка, як установили суди, влітку 2018 року в Одесі збила людину на пішохідному переході. В результаті дорожньо-транспортної пригоди пішохід отримав тяжкі тілесні ушкодження, від яких помер у лікарні. (Постанова ККС ВС від 3 вересня 2020 року у справі № 523/13774/18, провадження № 51-305км20) 

3 вересня Касаційний господарський суд у складі ВС розглянув справу № 924/802/18, у якій заступник прокурора Хмельницької області, керівник Кам’янець-Подільської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі ГУ Держгеокадастру у Хмельницькій області просив витребувати земельні ділянки з незаконного володіння ТОВ «Землестандарт».

Суд першої інстанції відмовив у задоволенні вказаної вимоги. Апеляційний суд змінив мотивувальну частину рішення місцевого суду, а в іншій частині – залишив без змін, вказавши при цьому на відсутність правових підстав для представництва прокурором інтересів держави.

КГС ВС не погодився із рішенням апеляційного суду та направив справу на новий апеляційний розгляд. (Постанова КГС ВС від 3 вересня 2020 року у справі № 924/802/18)