Головний зміст

IMG 3539Сьогодні голова Київського районного суду міста Одеси Сергій Чванкін та судді Володимир Петренко, Любов Калініченко, Оксана Куриленко та Павло Прохоров взяли участь у міжнародній науково-практичній конференції «Новели цивільного процесуального законодавства6 докази та доказування». Захід організовано кафедрою цивільного процесу НУ «ОЮА» під головуванням професора Неллі Голубєвої.

У онлайн-заході взяли участь вітчизняні та іноземні науковці, судді , адвокати та інші правники.

119449864 626281994753404 5078263194004372013 n

Виступаючи з вітальним словом голова суду Сергій Чванкін зробив акцент на актуальності заходу та розповів про досвід Київського районного суду міста Одеси у запровадженні електронного судочинства.

«Я очолюю Київський районний суд Одеси вже майже 10 років. Наш суд активно впроваджує новітні технології і реалізує різні проекти, спрямовані на поліпшення доступу до правосуддя.

IMG 3542

На базі суду було реалізовано кілька проектів спільно з міжнародними партнерами - Програмою USAID "Нове правосуддя»:

1. Впровадження електронного судочинства в Київському районному суді міста Одеси

2. Створення Громадського центру правосуддя Одеської області.

3. Проект «Медіація», де ми виступили партнерами Української академії медіації.

В рамках пілотного проекту «Електронний суд», що реалізується за підтримки Програми USAID "Нове правосуддя» на базі Київського районного суду м.Одеси, суд досяг високих результатів впровадження сучасних технологій в процес здійснення правосуддя.

IMG 3566

Так, в цей період були випробувані і впроваджені в щоденну роботу елементи майбутньої Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи:

- були висунуті пропозиції щодо вдосконалення програмної і нормативної складової електронного суду,

- проведено цілий ряд заходів - форуми, круглі столи, навчання, публікації та виступи в засобах масової інформації, спрямовані на привернення уваги до проекту і його популяризацію.

Саме на базі нашого суду проект пройшов перевірку актуальності і доцільності подальшого осучаснення і електронізації, і, як можна спостерігати, - вельми успішно.

2017 році судді і співробітники апаратів з усіх регіонів України пройшли навчання на базі нашого суду. 500 учасників з усієї країни навчалися практичним опціям для роботи в системі «Електронний суд».

Таким чином, перші показники в питанні актуальності говорять самі за себе - близько третини осіб, які зверталися до суду в період впровадження електронного суду, вибрали новий не звичний, але зручний спосіб», - зазначив Сергій Чванкін.

IMG 3547

Першим доповідачем став Дмитро Третьяков – голова відділу фільтраційної секції Секретаріату ЄСПЛ, несудовий доповідач по Україні, який висвітлив тему «Практика ЄСПЛ щодо доказування в цивільному процесі»

Дмитро Третьяков зазначив, що ЄСПЛ неодноразово підкреслював у свої рішеннях свою другорядну, допоміжну роль у захисті прав людини у порівнянні з національними судами. Європейський суд не переглядає рішення національних судів, саме тому існує вислів, що він не є судом четвертої інстанції.

Доповідач навів приклади справ «Чуйкіна проти України», «Мала проти України», де ЄСПЛ підкреслив, що важливо аби органи влади наводили деталізовані та переконливі підстави своєї відмови приймати доказ, запропонований заявником, особливо коли такий доказ має істотну важливість для результатів провадження у справі.

Суддя Володимир Петренко виступив під час другої панельної дискусії з темою «Проблеми використання електронних доказів у цивільному судочинстві».

IMG 3535

«В умовах невпинно зростаючої питомної ваги використання інформаційних технологій у суспільних відносинах у суспільних відносинах, електронного листування, появи стрімкого розвитку електронної комерції, електронних засобів платежу потреба такого нормативного врегулювання назріла давно», - зазначив Володимир Петренко. Також доповідач звернув увагу на необхідність правового закріплення порядку дослідження та оцінки електронного документа як доказа у цивільному процесі.

Модератор заходу професор Неллі Голубєва свою доповідь присвятила темі «Електронні докази в цивільному процесі Англії та Уельсу.

119146848 236048201170063 4487069951202985034 n

 

«Дивно, але світова столиця юриспруденції – Лондон, не стала прикладом найкращих систем електронного судочинства. Великобританія мала декілька спроб «електронізації» судочинства, але не завжди вдалих», - розпочала свою доповідь Неллі Голубєва.

Доповідач детально розповіла про систему електронного подання документів Money Glaim Online, яка функціонує в Англії та Уельсі та є доступною для адвокатів і громадян.

«За цивільним процесуальним законодавством Англії та Уельсу не виділяється такого окремого виду доказів як електронні докази. У Правилах цивільного судочинства йдеться тільки про процедури та правила подання електронних документів. Законодавство Англії та Уельсу не містить вимоги у цивільному судочинстві використовувати якісь особливі шляхи отримання електронних доказів (у нотаріуса, експерта та ін..)., наприклад якщо сторона хоче подати докази із загальнодоступних веб-сайтів в Інтернеті, на відміну від кримінального судочинства», - зазначила доповідач.

119215033 328038061796327 8136477118883065244 n

Особливу увагу учасники приділили особливостям правової природи доказів, отриманих із соціальних мереж, електронним доказам в умовах Covid-19 та успішним практикам Франції, Ізраїлю та Білорусі.