Головний зміст

vrp logo wight14 вересня 2020 року у Вищій раді правосуддя відбулась онлайн-зустріч із членами та експертами Венеційської комісії, які залучені до підготовки висновку щодо відповідності європейським стандартам президентського законопроєкту № 3711 «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування».

 

З Головою ВРП Андрієм Овсієнком, заступником Голови ВРП Олексієм Маловацьким та членом ВРП Світланою Шелест зустрілися почесний Президент Венеційської комісії Ганна Сухоцька, доповідачі Венеційської комісії Ніколае Есану та Мартін Кайер, керівник відділу з питань демократичних інституцій та фундаментальних прав Секретаріату Венеційської Комісії Сільвія Грундманн, міжнародний експерт Генерального Директорату Ради Європи з прав людини та верховенства права Герхард Райснер, заступник Голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко.

Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко звернув увагу представників Комісії на те, що законопроєкт № 3711 по суті не є реформаторським. Передусім він спрямований на розв’язання проблем, які виникли внаслідок ухвалення у жовтні 2019 року Закону України № 193-ІХ. Ключовою з них, за словами Андрія Овсієнка, є порушення одного з основних принципів діяльності державного органу влади – безперервного здійснення ним своїх функцій. «Припинивши повноваження членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та визначивши новий порядок її формування, закон не забезпечив безперебійне функціонування ВККСУ. Заручниками цієї ситуації залишаються тисячі суддів, які не завершили проходження процедури кваліфікаційного оцінювання. На сьогодні неможливий конкурсний добір на посади у судах першої інстанції, а особливо на посади в апеляційних судах, з наповненням яких наразі склалася критична ситуація» – пояснив Андрій Овсієнко.

Іншим важливим питанням, яке покликаний вирішити законопроєкт № 3711, є врегулювання діяльності Верховного Суду України, його статусу як юридичної особи та органу державної влади і, відповідно, врегулювання статусу суддів ВСУ.

Андрій Овсієнко вкотре наголосив, що законопроєкт № 3711 спрямований на приведення положень законодавства України у відповідність із рішеннями Конституційного Суду України від 18 лютого 2020 року № 2-р/2020 та від 11 березня 2020 року № 4-р/2020, а також на удосконалення процедури формування та діяльності органів суддівського врядування.

Відповідаючи на запитання представників Венеційської комісії про законодавчу ініціативу Міністерства юстиції України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку призначення членів ВРП та підвищення інституційної спроможності ВРП», заступник Голови ВРП Олексій Маловацький повідомив, що днями Вища рада правосуддя надала консультативний висновок щодо неї. Основна ідея цієї законодавчої ініціативи – відновлення положення, яке міститься в Законі України № 193-ІХ і яке Конституційний Суд визнав неконституційним, зазначив Олексій Маловацький. Йдеться про створення при ВРП Комісії з питань доброчесності та етики, яку у законопроєкті Мін’юсту пропонується, наділивши практично тими самими повноваженнями, назвати Експертною комісією з добору кандидатів на посаду члена ВРП. Головною її функцією передбачено контроль над членами ВРП та ВККСУ.

«ВРП у своєму висновку наголосила на неприпустимості створення органу, який не має конституційної основи. Адже Конституційний Суд України у своєму Рішенні від 11 березня 2020 року № 4-p/2020 дійшов висновку, що органи (Комісія з питань доброчесності та етики), утворені при конституційному органі, закон не може наділяти контрольною функцією щодо цього конституційного органу. Створення Комісії не узгоджується з нормами законодавства України та міжнародними стандартами. Окрім того, Венеційська комісія у своєму Висновку щодо Закону № 193-IX зазначила, що постійно діюча комісія у складі іноземних експертів викликає питання щодо державного суверенітету України», – зазначив заступник Голови ВРП. 

Він нагадав, що після ухвалення Закону України № 192-VIII «Про забезпечення права на справедливий суд» повноваження Вищої ради юстиції були припинені, і всі члени ВРЮ були звільнені. «Якщо проаналізувати законодавчу ініціативу Міністерства юстиції, то стає зрозуміло, що її метою є звільнення нинішніх членів ВРП. Тобто ми знову відповідаємо на певні проблеми процедурою примусового звільнення. Всупереч конституційним нормам. У той час як Законом України «Про Вищу раду правосуддя» передбачена процедура звільнення з посади члена ВРП, а також підстави для цього», – зазначив Олексій Маловацький. За його словами, у законодавчій ініціативі Мін’юсту повноваження ВРП як контрольного органу над діяльністю члена ВРП переходять до неконституційного органу дорадчого характеру. «Таким чином, в одній ситуації виникає дві моделі поведінки, які будуть регулюватися двома різними правовими підставами», – резюмував заступник Голови ВРП.

Член ВРП Світлана Шелест, своєю чергою, акцентувала увагу на тому, що Венеційська комісія неодноразово вказувала на те, що законодавство не слід використовувати в цілях припинення повноважень як суддів, так і членів ВРП, які обрані чи призначені в конституційний спосіб. «Наразі більшість членів ВРП здійснюють свої повноваження трохи більше року. Переважна частина з них є суддями, які, окрім процедур спеціальної перевірки кандидатів на посаду члена ВРП, успішно пройшли кваліфікаційне оцінювання і підтвердили відповідність займаній посаді судді за критеріями компетентності, професійної етики та доброчесності. Отже, ставити в черговий раз під сумнів ці критерії задля того, щоб виправдати зміни персонального складу Ради, змінивши законодавство, недоцільно. До того ж це не відповідає стандартам Ради Європи», – заявила Світлана Шелест.

Крім того, під час зустрічі обговорювались питання щодо підвищення довіри до судової влади, напрямів її реформування. Члени ВРП наголосили, що Висновки ВК і стандарти РЄ мають бути використані як орієнтири для пропонованих законодавчих поправок, потрібних на заміну неконституційним формулюванням Закону № 193-ІХ.

Члени ВРП подякували членам та експертам Венеційської комісії за допомогу у реформуванні судоустрою в Україні та висловили надію на подальшу плідну співпрацю. «Ми сподіваємося на швидкий висновок Комісії щодо законопроєкту № 3711, який сприятиме якнайшвидшому виправленню тих помилок і недоліків, що виникли в процесі реформування судової влади України, дасть можливість Вищій раді правосуддя продовжити процедуру наповнення судів, очищення судової системи та інші важливі процеси, які неможливі без участі повноважної Вищої кваліфікаційної комісії суддів України», – підсумував розмову Голова ВРП Андрій Овсієнко.