Головний зміст

konkursБільше року понад 300 кандидатів на посаду судді перебувають у стані невизначеності через незавершені конкурсні процедури. Про це зазначив Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко в інтерв’ю  Інформаційному агентству «Інтерфакс-Україна», відповідаючи на запитання про актуальність законопроєкту № 3711, прийняття якого дасть змогу сформувати Вищу кваліфікаційну комісію суддів України і розблокувати процес наповнення судів кадрами.

«Незакінченим лишився конкурс на заміщення  близько трьохсот суддівських вакансій. Кандидати пройшли дев’ятимісячне навчання у Національній школі суддів України, на виплату їм стипендій держава витратила з бюджету мільйони гривень. Кандидати пройшли всі процедури конкурсного відбору включно зі складанням іспитів. Однак через припинення повноважень ВККСУ конкурсні роботи кандидатів у судді не були перевірені. На тому етапі процедура їхнього добору зупинилася. Між тим, ці кадри могли б наповнити судову систему», – зазначив Андрій Овсієнко.

Як відомо, у листопаді минулого року набрав чинності Закон України № 193-IX, яким внесено зміни до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування. Цим Законом було припинено повноваження членів ВККСУ без перехідного періоду, внаслідок чого всі процедури, які були започатковані і проводилися Комісією, припинилися. Зокрема, було заблоковано кваліфікаційне оцінювання суддів, призначення на посади, проведення конкурсів на заміщення вакантних посад.

«Ми переконували представників законодавчої влади не допускати змін, які призведуть до негативних наслідків. Нас не почули. Закон № 193-IX «поставив хрест» на Вищій кваліфікаційній комісії суддів України. ВРП, зі свого боку, вжила всіх необхідних заходів для створення ВККСУ. Ми підготували Положення про конкурс. Разом із членами ВРП ми їздили до Страсбурга, де спілкувалися із представниками органів Ради Європи, які не надавали своїх кандидатів до складу конкурсної комісії, що мала сформувати нову ВККСУ. Свою відмову наші міжнародні партнери мотивували тим, що українські законотворці не врахували європейські рекомендації та міжнародні стандарти під час розроблення Закону України № 193-IX», – розповів Андрій Овсієнко.

Нагадаємо, у березні 2020 року Конституційний Суд України своїм Рішенням (№ 4-р/2020) визнав неконституційними окремі положення Закону України № 193-IX, якими був змінений Закон України «Про судоустрій і статус суддів» та деякі закони щодо діяльності органів суддівського врядування. Законопроєкт № 3711 має виправити недоліки, спричинені попередніми змінами, і привести законодавство у відповідність до Конституції та до Рішення КСУ.

Голова ВРП висловив сподівання, що законопроєкт № 3711 найближчим часом буде ухвалений і ВККСУ розпочне свою роботу.