Головний зміст

zakon 1813 8168 1Розвиток медіації в Україні допоможе розвантажити суди, забезпечить кращий доступ громадян до правосуддя, вирішить проблему порушення строків розгляду справ та, відповідно, зменшить кількість скарг на суддів до Вищої ради правосуддя. Про це розповіла член Вищої ради правосуддя Лариса Швецова, виступаючи на презентації gap-аналізу впровадження інституту медіації в Україні.

За її словами, в умовах надмірного навантаження у суддів елементарно бракує часу на застосування процедури врегулювання спору за участю судді, яка закріплена в процесуальних кодексах. Судова практика та рішення, які містяться в Єдиному державному реєстрі судових рішень, свідчать про те, що відсоток здійснення таких процедур невеликий. Пояснюючи причини цього, Лариса Швецова зауважила: «Незважаючи на прогресивність процедури врегулювання спору за участю судді, для того, щоб вона працювала, повинні надати згоду дві сторони, суддя має виконати непритаманні йому функції посередника, до того ж час на проведення цієї процедури обмежений – усього місяць».

За таких умов найкращим позасудовим засобом врегулювання спору є медіація. Її перевагами Лариса Швецова вважає:

економію коштів і часу (адже немає потреби сплачувати судовий збір та нести інші витрати, пов’язані з розглядом справи в суді);

збереження принципів конфіденційності, добровільності, нейтральності тощо;

залучення посередника, який, не будучи суддею, має право надавати консультацію у будь-який час;

необмеження часу процедури медіації – її можна проводити перед подачею позовної заяви, під час розгляду та після отримання судового рішення.

Член ВРП акцентувала увагу на необхідності проведення для суддів спеціалізованого навчання процедури медіації. «Кожен суддя повинен для себе з’ясувати, що таке медіабельність справи. Спілкуючись із суддями, які вже пройшли навчання, можу сказати: вони дуже задоволені тому, що досвід, який вони отримали під час навчання, можуть застосовувати у своїй повсякденній діяльності. Адже головне, дотримуючись принципу верховенства права, враховувати інтереси всіх осіб при розгляді справи», – резюмувала Лариса Швецова.

Довідково:

Медіація – це метод вирішення спорів із залученням посередника (медіатора), що допомагає проаналізувати конфліктну ситуацію так, щоб зацікавлені сторони самостійно змогли обрати варіант рішення, який задовольняв би інтереси та потреби всіх учасників конфлікту

У межах проєкту ЄС «Право-Justice» група експертів з Нідерландів та України з березня 2020 року здійснила детальний аналіз проєкту закону про медіацію та чинного законодавства, щоб виявити існуючі прогалини щодо медіації та окреслити стратегічні цілі, напрями та перспективи розвитку інституту медіації в Україні.

Ознайомитися з gap-аналізом впровадження інституту медіації в Україні можна за посиланням: https://bit.ly/3bXMCal