Головний зміст

img48 народних депутатів вирішили з’ясувати в Конституційному Суді, чи не порушує низка положень закону «Про запобігання корупції» права на приватне життя. Також вони стурбовані з приводу запровадження кримінальної відповідальності за дії третіх осіб.
 
 
 
 
 
Насамперед ідеться про положення закону, які зобов’язують чиновника декларувати відомості не тільки про свої майнові права, а й членів сім’ї та інших осіб, які так чи інакше пов’язані з ним. На думку нардепів, тим самим відбувається невиправдане втручання в їхнє особисте та сімейне життя. Адже така конституційна гарантія може обмежуватися виключно в інтересах національної безпеки, економічного добробуту чи прав людини.
 
Загалом у поданні ставляться під сумнів норми абз.14 ч.1 ст.1, п.3 ч.1 ст.3, п.2 ч.1 ст.12, п.2-1, пп.3, 8, 9, 10, 11 ч.1 ст.46, ч.3 ст.46, абз.2, 3 ч.1 ст.47, чч.1, 3 ст.50, ст.51, ч.2 ст.52, пп.3 п.3 ч.5 «Прикінцевих та перехідних положень» закону «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 №1700-VI, а також ст.366-1 Кримінального кодексу.
 
Нардепи звертають увагу Суду, що близькі родичі та інші особи не зобов’язані наводити достовірні відомості про свої статки та давати згоду на оприлюднення такої інформації суб’єкту декларування. Адже вони особисто не претендують на державні посади. Натомість претендент, який подасть декларацію з недостовірними даними, нестиме адміністративну відповідальність.
 
Стосовно родичів та близьких осіб не може проводитися й спеціальна перевірка. Адже Конституція не допускає збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації без згоди особи.
 
Крім того, з декларації, що перебуватиме у відкритому доступі, можна буде дізнатися й про місце роботи та стан здоров’я таких осіб, надані їм медичні послуги тощо, якщо їх вартість перевищує 20 «мінімалок». Тобто фактично розкриватиметься лікарська таємниця, що суперечить як Конституції, так і міжнародним нормам.
 
У низці положень закону, на думку нардепів, використані терміни, які призводять до правової невизначеності.
 
 
Водночас поряд з усіма цими недоліками запроваджено кримінальну відповідальність за наведення в декларації завідомо недостовірних відомостей. Але як громадянину перевірити дані стосовно тих родичів, які з ним не проживають, тим більше якщо з ними склалися неприязні стосунки?
 
Враховуючи, що строк подання декларацій за 2015 рік невпинно наближається, нардепи попросили КС розглянути їхнє звернення невідкладно.
 
 Джерело: Закон і бізнес