Головний зміст

courtacc356755555555557567Господарський суд Харківської області ухвалою у справі № 5023/5622/12 про банкрутство фізичної особи – підприємця відмовив у задоволенні заяви Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію АТ «ВТБ Банк» про визнання недійсними результатів аукціону з продажу нерухомого майна (квартири) банкрута.

Місцевий господарський суд виходив із встановлених обставин проведення оспорюваного аукціону з дотриманням вимог чинного законодавства щодо порядку продажу майна банкрута в ліквідаційній процедурі. Суд дійшов висновку, що права малолітніх осіб, зареєстрованих у спірному житловому приміщенні, на користування квартирою не були порушені.

Постановою Східного апеляційного господарського суду ухвалу суду першої інстанції скасовано та ухвалено нове рішення, яким визнано недійсними результати аукціону з продажу майна банкрута. За висновком суду апеляційної інстанції відчуження спірної квартири боржника, право на користування якою за фактом народження мають його малолітні діти, без одержання ліквідатором дозволу органу опіки і піклування на продаж такого майна і порушення за наслідком проведення оспорюваного аукціону прав та законних інтересів малолітніх дітей боржника, які фактично зареєстровані та проживають у спірній квартирі, на користування таким житлом є підставою для визнання недійсним правочину з відчуження спірної квартири з аукціону в порядку ч. 6 ст. 203 та ч. 1 ст. 215 ЦК України.

Верховний Суд скасував ці судові рішення та передав справу на новий розгляд, вказавши на таке.

Надаючи оцінку повноті та законності дій ліквідатора банкрута під час підготовки оспорюваного аукціону з відчуження майна банкрута цілісним майновим комплексом, до складу якого увійшла спірна трикімнатна квартира, місцевий та апеляційний господарські суди не перевірили, чи дотримав ліквідатор порядку формування ліквідаційної маси. Крім того, не було перевірено, чи наявні спеціальні підстави, передбачені Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», які унеможливлюють продаж у ліквідаційній процедурі у справі про банкрутство майна фізичної особи, яке було предметом іпотеки за валютним кредитом, єдиним місцем проживання боржника та його сім’ї, а також не забезпечувало зобов’язань, пов’язаних із підприємницькою діяльністю боржника.

Водночас Верховний Суд звернув увагу, що подальший розгляд цієї справи має здійснюватися відповідно до положень кн. 4 «Відновлення платоспроможності фізичної особи» Кодексу України з процедур банкрутства, які визначають особливості провадження у справі про банкрутство фізичної особи з моменту введення в дію цього Кодексу (з 21 жовтня 2019 року).

Детальніше з текстом постанови КГС ВС від 10 вересня 2020 року у справі № 5023/5622/12 можна ознайомитися за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/Review/91622187.