Головний зміст

femida 300x24029 вересня 2020 року Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду відмовив у задоволенні позову фізичної особи, яка просила зобов’язати Президента України розглянути її звернення щодо подання до Верховної Ради України законопроєкту про встановлення порядку видачі дублікатів дипломів, які видавалися в Українській РСР.

Суд зазначив, що структурний підрозділ Офісу Президента України правомірно направив зазначене звернення за належністю до компетентного органу, оскільки вирішення порушеного позивачем питання не належить до повноважень Президента України чи створених ним консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів і служб, а є компетенцією Міністерства освіти і науки України.

(Рішення КАС ВС від 29 вересня 2020 року у справі № 9901/255/20)

30 вересня Касаційний кримінальний суд у складі ВС задовольнив касаційну скаргу прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури на ухвалу Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 11 лютого 2020 року, якою скасовано вирок Київського районного суду м. Одеси від 18 березня 2019 року про визнання ексголови райдержадміністрації в Одеській області винним у заволодінні грошовими коштами (ч. 2 ст. 191 КК України). Водночас цією ухвалою Апеляційної палати ВАКС провадження у справі закрито у зв’язку з відсутністю в діях особи складу кримінального правопорушення.

Колегія суддів Третьої судової палати ККС ВС скасувала оскаржувану ухвалу та направила справу на новий апеляційний розгляд.

(Постанова ККС ВС від 30 вересня 2020 року у справі № 517/639/17)