Головний зміст

veniceВенеційська комісія в цілому схвально оцінила законопроєкт №3711, що був внесений до парламенту у червні 2020 року Президентом України як невідкладний.

 

 

 

 

З огляду на критичну ситуацію щодо кадрового забезпечення, яка склалась у судовій системі України, та необхідність негайного її вирішення, Вища рада правосуддя з натхненням сприймає позитивний висновок Європейської комісії «За демократію через право» (Венеційська комісія) щодо ухвалення законопроєкту №3711.

Законопроєкт №3711 – це наразі єдиний дієвий механізм, що покликаний запустити Вищу кваліфікаційну комісію суддів України та вирішити проблему дефіциту суддівських кадрів в судах першої та апеляційної інстанції - розпочати процес добору, кваліфікаційного оцінювання суддів та вирішити інші питання суддівської кар’єри.

Венеційська комісія зазначає, що будь-яке реформування у сфері судочинства має супроводжуватись виваженими рішеннями та комплексним підходом, бути узгодженим з чіткою та послідовною законодавчою базою.

Комісія, оцінивши законопроєкт №3711 на відповідність європейським стандартам та цінностям, підтвердила право української держави на успішне майбутнє судової системи, а отже і майбутнє країни.

Нагадаємо, що законопроєкт №3711 схвалили також Вища рада правосуддя, Рада суддів України, Верховний Суд та Комітет з питань правової політики Верховної Ради України.

Офіційний текст Висновку Венеційської комісії: https://bit.ly/36PbWyw