Головний зміст

femida 300x240Представники органів судової влади Черкаської області звернулися до вищого керівництва держави з проханням вирішити проблему критичного недофінансування судів.

 

 

 

Відповідний лист підписали начальник Територіального управління ДСА України у Черкаській області Євген Пристрома, голова Черкаського апеляційного суду Юрій Сіренко, голова Черкаського окружного адміністративного суду Сергій Гарань, голова Господарського суду Черкаської області Олег Чевгуз.

Документ надіслано до Офісу Президента України, Комітету Верховної ради України з питань бюджету, Комітету Верховної ради України з питань правової політики та Міністерства фінансів України. 

У тексті звернення вказується на критично низький рівень забезпечення поточними видатками судів, який становить близько 50% від необхідних потреб.

Зростає заборгованість із оплати послуг поштової кореспонденції (судові повістки, ухвали, рішення та постанови судів тощо).

Наразі, заборгованість Територіального управління ДСА України у Черкаській області з оплати послуг на відправлення поштової кореспонденції складає 2 205,26 млн. грн., погасити її неможливо без внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», у якому на сьогоднішній день відсутні відповідні кошторисні призначення.

Водночас, протягом 2020 року відбувається ріст інфляції, підвищуються тарифи на всі послуги та матеріали, що збільшує їх вартість у порівнянні з попереднім роком. Необхідні поточні видатки на закупівлю конвертів, поштових марок, канцелярії, послуг з відправлення поштової кореспонденції, з адміністрування роботи систем та технічних питань у сфері інформаційних технологій, обслуговування пожежної сигналізації тощо.

Підписанти звертають увагу найвищого керівництва органів державної влади на стан оплати праці працівників апарату судів.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» закладено неприпустимо низькі показники фінансового забезпечення фонду оплати праці, розмір якого не покриває передбачені законодавством обов’язкові виплати.

У всіх без виключення судах області фонд оплати праці працівників апарату знизився до критичного рівня.

Відповідно до проведеного аналізу фактичного споживання 2019 року та кошторисних призначень 2020 року, фонд оплати праці працівників апарату Черкаського апеляційного суду зменшився на 44,1%, місцевих загальних судів Черкаської області на 34%, Черкаського окружного адміністративного суду – на 28%, Господарського суду Черкаської області – на 26%.

Невиплата заробітної плати працівникам апаратів судів є посяганням на гарантоване державою право на працю та своєчасне отримання належної винагороди за неї, а недостатнє фінансування поточних видатків судів створює перешкоди до забезпечення процесу відправлення правосуддя.

З огляду на вищевикладене, представники органів судової влади Черкаської області у своєму листі просять вище керівництво держави вжити заходів щодо внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2020 рік», збільшивши Державній судовій адміністрації України, як головному розпоряднику бюджетних коштів, кошторисні призначення на 2020 рік. 

З повним текстом листа можна ознайомитися тут.