Головний зміст

rsuРада суддів України оновила Правила поведінки працівників апарату суду  Ці Правила встановлюють стандарти поведінки працівників апарату суду, які ґрунтуються на засадах доброчесності, дотриманні особистої та професійної етики і спрямовані на зміцнення авторитету, незалежності й ефективності судової влади, підвищення суспільної довіри до суду.

Правила розроблено відповідно до Конституції України, законів України "Про судоустрій і статус суддів", "Про державну службу", "Про запобігання корупції”, Положення про помічника судді, інших законодавчих та нормативно-правових актів.

У цих Правилах терміни вживаються у значеннях, наведених у зазначених законах.

У випадку, коли норми законодавства України не дають чіткого розуміння, як діяти в певній ситуації, працівники апарату суду повинні застосовувати положення цих Правил для визначення, чи є їхня поведінка правильною.

Над фіналізованою версією Правил робоча група, яку очолював голова Комітету РСУ з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів, суддя Верховного Суду Єгор Краснов, працювала впродовж двох років. Правила надсилалися на опрацювання у суди та представлялися на обговорення юридичної спільноти з метою якомога ширшої та повної деталізації вимог до поведінки працівників апарату суду, якими вони повинні керуватися під час та поза виконанням службових чи посадових обов'язків.

"Враження від роботи суду формують перш за все працівники апарату суду, оскільки саме з ними найчастіше стикаються громадяни, коли звертаються до суду. Тому поведінка як суддів, так і працівників суду, має бути зразковою", - наголошує Єгор Краснов.

Оновлені Правила вже надіслано до Державної судової адміністрації України та в органи суддівського врядування. Їх затвердження планується на найближчому засіданні РСУ.