Головний зміст

thumbnail 20140624172737Верховний суд України розглянув пропозиції ГО "Асоціація слідчих суддів України" щодо внесення змін до ст. 293 ЦПК України та зазначив, що ця проблема є надзвичайно актуальною, а намагання знайти шляхи її вирішення заслуговує на безумовну підтримку.
 
 
 
 
 
В судовій практиці дійсно існує проблема багаторазового оскарження недобросовісними учасниками цивільного процесу судових ухвал, відносно яких в законі відсутня вказівка про необхідність передання до суду апеляційної інстанції лише копії матеріалів, необхідних для розгляду скарги. Тому суди змушені у випадку подання навіть завідомо безпідставних апеляційних скарг відповідно до вимог ч.2 ст.296 ЦПК України направляти на наступний день після закінчення строку для подання апеляційної скарги до апеляційного суду апеляційну скаргу разом з усією справо. Це фактично нівелює положення ч.4 ст.293 ЦПК України, відповідно до яких подання апеляційної скарги на ухвалу суду першої інстанції не перешкоджає продовженню розгляду справи цим судом, оскільки відсутність матеріалів цивільної справи робить неможливим розгляд її судом першої інстанції.
 
Тому з метою забезпечення реального виконання ч.4 ст.293 ЦПК України та дотримання розумних строків розгляду справи судом першої інстанції і недопущення перевантаження судів апеляційної інстанції безпідставними апеляційними скаргами, є нагальна необхідність внесення змін до ст.293 ЦПК України.