Головний зміст

1710943

Законопроект № 3755 про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" (щодо роботи електронної системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування)зареєстровано у Верховній Раді Україні 5 січня 2016 року за поданням народного депутата України В.І.Денисенка.
 
 
 
 
 
Провідними комітетами визначені: Комітет з питань запобігання і протидії корупції(Соболєв Є.В.), Комітет Верховної Ради України з питань бюджету (Павелко А.В.) та Комітет з питань європейської інтеграції (Геращенко І.В.).
 
Законопроект поданий з метою впровадження вже у 2016 році електронної системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування відповідно до вимог Закону України "Про запобігання корупції".
 
Відповідно до Пояснювальної записки до цього законопроекту Законом України "Про Державний бюджет на 2016 рік" відтерміновано до 1 січня 2017 року початок роботи електронної системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування відповідно до вимог Закону України "Про запобігання корупції". Водночас, згідно з зобов’язаннями Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України передбачено запуск повноцінної роботи у цьому році всіх антикорупційних органів України.
 
У зв’язку з цим необхідно скасувати норми щодо обмеження часу початку роботи нової системи фінансового контролю Національним агентством з питань запобігання корупції за доходами та витратами осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.
 
Законопроектом пропонується вилучити положення, що обмежували час прийняття Національним агентством з питань запобігання корупції рішення про початок роботи системи подання та оприлюднення відповідно до Закону України "Про запобігання корупції" декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.
 
Реалізація положень законопроекту не потребує додаткових видатків з Державного бюджету України.
 
Прийняття акту дозволить вже у 2016 році запровадити початок роботи електронної системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування відповідно до вимог Закону України "Про запобігання корупції" та запобігти корупції.