Головний зміст

vkksУ відповідь на колективне звернення кандидатів у судді, у якому висловлено прохання розпочати розгляд матеріалів щодо внесення Президентові України подань про призначення суддями місцевих господарських та адміністративних судів, Вища рада правосуддя повідомляє таке.

 

 

На розгляді ВРП перебуває 76 рекомендацій Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо призначення кандидатів на посади суддів місцевих адміністративних та господарських судів у межах конкурсу, оголошеного 9 серпня 2019 року. Рішення ВККСУ є предметом оскарження.

Кандидати на посаду судді у зверненні до ВРП зазначили, що позивач, який у Касаційному адміністративному суді у складі Верховного Суду оскаржував рішення ВККСУ в частині допуску до участі в конкурсі, оголошеному 9 серпня 2019 року, 22 жовтня 2020 року подав заяву про відмову від позовних вимог у справі № 9901/517/19. Однак на сьогодні у Єдиному державному реєстрі судових рішень відсутня інформація про постановлення судом ухвали про прийняття відмови від позову, а також ухвали про закриття провадження у справі.

Крім того, як вбачається з Єдиного державного реєстру судових рішень, ухвалою Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду відкрито провадження у справі, де оскаржується рішення ВККСУ про затвердження рейтингу учасників конкурсу (справа № 9901/342/20).

Законом України «Про судоустрій і статус суддів» на Вищу раду правосуддя покладено обов’язок щодо перевірки дотримання Комісією процедури призначення та проведення конкурсу на зайняття вакантної посади судді. Рада зможе здійснити оцінку рекомендацій ВККСУ та інших обставин у сукупності після завершення судових процедур з приводу конкурсу на зайняття вакантних посад суддів місцевих господарських і адміністративних судів, оголошеного 9 серпня 2019 року, з урахуванням ухвалених Верховним Судом рішень у згаданих адміністративних справах.