Головний зміст

VRP1З лютого 2017 року по жовтень 2020 року Вищою радою правосуддя розглянуто 55805 дисциплінарних скарг щодо суддів.

 

 

 

 

 

 

Дисциплінарними палатами Вищої ради правосуддя ухвалено 514 рішень про притягнення 548 суддів до дисциплінарної відповідальності та застосування до суддів дисциплінарних стягнень у виді:

попередження – 214 суддів;

догани – 88 суддів;

суворої догани – 60 суддів;

тимчасового відсторонення від здійснення правосуддя – 32 судді;

внесення подання про звільнення судді з посади – 154 судді (вчинення істотного дисциплінарного проступку).

Відсоток випадків притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності незначний – менш ніж 1%. Це свідчить, що твердження про недовіру до судів здебільшого безпідставні.

Вища рада правосуддя констатує, що все ще існують випадки притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності, що забезпечує підзвітність судового корпусу суспільству.

Вища рада правосуддя як незалежний конституційний орган суддівського врядування відіграє ключову роль у забезпеченні незалежності, безсторонності, доброчесності та професіоналізму суддів.

Саме ВРП є єдиним дисциплінарним органом, який контролює дотримання суддями закону та етики в їхній діяльності та забезпечує прозорий розгляд дисциплінарних справ щодо суддів.

У Вищій раді правосуддя діє три Дисциплінарні палати. Рішення про притягнення суддів до відповідальності ухвалюються Дисциплінарними палатами, а скарги на рішення розглядаються Вищою радою правосуддя у пленарному складі.

Одна з головних гарантій незалежності судової влади – чітко визначені підстави та порядок притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності.