Головний зміст

courtacc356755555555557567Двоюрідний брат засудженого не є членом його сім’ї або близьким родичем у розумінні КПК України, тому немає підстав визнавати допит цього свідка таким, що здійснений із порушеннями вимог закону через непопередження його про можливість не давати покази щодо членів сім’ї чи близьких родичів.

 

Про це йдеться у постанові Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, який залишив без задоволення касаційні скарги особи, засудженої до 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна, яке є її власністю, за умисне вбивство з корисливих мотивів (п. 6 ч. 2 ст. 115 КК України) та розбій (ч. 4 ст. 187 КК України), а також її захисника на вироки місцевого та апеляційного судів.

ККС ВС, зокрема, визнав безпідставним зазначене в касаційній скарзі твердження засудженого про те, що допит свідка здійснений із порушенням вимог процесуального закону, оскільки цей свідок не попереджений, що може не давати покази щодо своїх родичів.

Відповідно до ст. 63 Конституції України особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім’ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом.

Поняття «члени сім’ї» та «близькі родичі» закріплені в КПК, СК та ЦК України. Так, згідно із п. 1 ч. 1 ст. 3 КПК України до близьких родичів та членів сім’ї належать: чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний брат, рідна сестра, дід, баба, прадід, прабаба, внук, внучка, правнук, правнучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням, а також особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом і мають взаємні права та обов’язки, у тому числі особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі.

Як встановлено з матеріалів кримінального провадження, свідок є двоюрідним братом засудженого, а отже, він не є членом сім’ї або близьким родичем засудженого в розумінні вищезазначеної норми закону. За таких обставин підстав визнавати допит цього свідка таким, що здійснений із порушеннями вимог закону, немає.

Постанова ККС ВС у справі № 404/1800/17 (провадження № 51-4811км19) – http://reyestr.court.gov.ua/Review/91702625.