Головний зміст

debtВища рада правосуддя звернулася до Міністерства фінансів України, комітетів Верховної Ради України з питань бюджету та з питань правової політики із проханням невідкладно здійснити перерозподіл коштів Державного бюджету України на 2020 рік задля збільшення видатків на виплату суддівської винагороди, заробітної плати працівникам апаратів судів та на здійснення судочинства.

Ініційовані ВРП заходи зумовлені тим, що з початку року до Ради надходять численні звернення від місцевих судів різних регіонів України про неналежне фінансування як у частині оплати праці працівників апаратів судів, так і в частині інших видатків на здійснення правосуддя.

На запит Вищої ради правосуддя Державна судова адміністрація України повідомила, що станом на 1 листопада 2020 року додаткова потреба до кінця року у поштових марках, конвертах та на оплату послуг маркувальних машин становить 284,9 млн гривень, на інформатизацію, забезпечення канцелярським приладдям, утримання будівель, зв’язок – 70,0 млн гривень.

ДСА України також здійснено розрахунок необхідного фонду оплати праці на листопад – грудень 2020 року, виходячи з обов’язкових складових заробітної плати працівників апаратів судів без урахування стимулюючих виплат. Загальний дефіцит для відповідних виплат становить 335,4 млн гривень. На сьогодні не розподілені асигнування, що планувалися на суддівську винагороду призначеним у 2020 році суддям у сумі 240,0 млн гривень. У разі їх розподілення для працівників апаратів судів необхідно додатково 95,4 млн грн та 21,0 млн грн на нарахування.

ВРП у своїх листах зазначає, що станом на 17 листопада 2020 року Вищий суд з питань інтелектуальної власності не розпочав своєї діяльності. Конкурси на посади суддів цього суду не завершені через відсутність Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Із передбачених у Державному бюджеті України на 2020 рік видатків на цей суд бюджетні асигнування у розмірі 5 215 100,0 грн залишаються невикористаними і підлягають поверненню до бюджету. Відповідно до частини дванадцятої статті 23 Бюджетного кодексу України усі бюджетні призначення втрачають чинність після закінчення бюджетного періоду.

З огляду на зазначене та враховуючи наближення закінчення бюджетного періоду, ВРП просить Міністра фінансів України у якомога стислий строк внести до Кабінету Міністрів України пропозиції щодо зменшення бюджетних асигнувань Вищому суду з питань інтелектуальної власності за бюджетними програмами «Здійснення правосуддя Вищим судом з питань інтелектуальної власності» і «Здійснення правосуддя Апеляційною палатою Вищого суду з питань інтелектуальної власності» та збільшення бюджетних асигнувань ДСА України за бюджетною програмою «Забезпечення здійснення правосуддя місцевими, апеляційними судами та функціонування органів і установ системи правосуддя».

Парламентські комітети ВРП просить сприяти у якнайшвидшому внесенні та розгляді відповідних змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік».