Головний зміст

rsu20 листопада 2020 року відбулося позачергове засідання Ради суддів України, у якому взяли участь 23 члени Ради, які  розглянули питання щодо можливого перенесення, через складну епідемічну ситуацію, з'їзду суддів України. 

 

 

 

Засідання відбувалося у режимі відеоконференцзв'язку на платформі ZOOM.

Під час обговорення питання порядку денного члени Ради суддів України відхилили можливість перенесення ХVІІІ з’їзду суддів України, підтвердивши попередню дату проведення форуму.

Нагадаємо, що відповідно до рішення Ради суддів України від 8 жовтня 2020 року № 59, ХVІІІ з’їзд суддів України відбудеться 8-10 грудня 2020 року у приміщенні Конгрес-холу готелю "Президент Готель" за адресою: м. Київ, вул. Госпітальна, 12.

Такому рішенню передувало як обговорення питання під час робочої наради членів Ради, що відбулася напередодні засідання, так й обговорення вже безпосередньо під час самого засідання.

Віктор Остапук - член Ради суддів України, суддя Верховного Суду зазначив, що наслідки не проведення з'їзду суддів України для судової системи  можуть стати непередбачуваними. "Відклавши проведення з’їзду суддів України, ми практично заблокуємо роботу Вищої ради правосуддя, а вже далі і призначення суддів на посади. Про кадровий голод, який є у місцевих загальних судах я нагадувати не буду. Тому нам дуже зважено потрібно підходити до цього питання і чітко висловити свою позицію", - наголосив Віктор Остапук. У цьому його підтримали й інші члени Ради, які провели зустрічі з делегатами з'їзду у своїх регіонах та висловили їхню думку.

Відтак, заслухавши інформацію Голови Ради суддів України Богдана Моніча щодо доцільності проведення ХVІІІ чергового з’їзду суддів України у визначені рішенням Ради суддів України від 08 жовтня 2020 року № 59 дати, а саме у період з 08 по 10 грудня 2020 року, члени ради не підтримали рішення про перенесення з'їзду суддів України на невизначений час. 

У процесі голосування 7 членів РСУ висловилися "за" перенесення з'їзду, 1- "утримався", 15 - виступили "проти".

Підсумовуючи засідання, Голова Ради суддів України Богдан Моніч наголосив на посиленні протиепідемічних заходів, які будуть запровадженні під час проведення з'їзду. 

"Спільно з Державною судовою адміністрацією України ми зможемо забезпечити посилені заходи дотримання особистої безпеки делегатів та запрошених. В необхідній кількості будуть наявні засоби індивідуального захисту, а також постійно моніторитиметься стан здоров'я делегатів. Також ми сподіваємося на персональну відповідальність кожного з них, коли за найменших ознаками хвороби, вони утримаються від поїздки на з'їзд", - зазначив Богдан Моніч.

Відповідно до прийнятого рішення будуть внесені зміни у План заходів проведення з'їзду, де буде передбачено посилення протиепідемічних заходів, про що буде повідомлено делегатів з'їзду в областях.