Головний зміст

38219Генпрокуратура заявила, що коментарі Д. Добродомова, які були озвучені 11 січня 2016 року в ефірі телеканалу «112 Україна» щодо небажання суддів братися за справу О. Корнійця та В. Шапакіна, оскільки начебто ГПУ здійснює тиск на них, можна розцінювати як прямий тиск на суд, який буде розглядати вказане кримінальне провадження. Дане повідомлення розміщено на офіційному сайті відомства.
 
 
 
Викликає здивування пропозиція парламентаря втрутитися у справу Президенту України, який, за його словами, має зібрати разом Генпрокурора України, його заступників В. Каська і Д. Сакварелідзе, а також генерала СБУ В. Трепака та «зорієнтувати об’єктивність цього розслідування». Хотілось би детальніше взнати, яким чином В. Касько, Д. Сакваралідзе і В. Трепак мають забезпечити об’єктивність розслідування у вказаному кримінальному провадженні? Якщо Д. Добродомов має пропозиції з цього питання, він може їх надати до Генеральної прокуратури у письмовому вигляді, і вони будуть розглянуті у пріоритетному порядку. Хочемо наголосити, що народний депутат України має орієнтуватись в українському законодавстві, яким визначено, що після передачі кримінального провадження до суду розпочинається його судовий розгляд, і роль прокуратури полягає виключно у підтриманні державного обвинувачення. Тому ані Президент України, ані Генеральний прокурор чи інша посадова особа не мають повноважень будь-яким чином впливати на цю справу.
 
Відповідь щодо об’єктивності зібраних доказів та проведеного розслідування, а також щодо визнання винуватості осіб у вказаному кримінальному провадженні може надати лише суд.
 
Генеральна прокуратура України звертається до народних депутатів, політиків та представників громадських організацій із закликом не здійснювати тиск на суд і не заважати об’єктивному правосуддю.
 
Довідково. Відділом процесуального керівництва у кримінальних провадженнях стосовно працівників прокуратури Генеральної прокуратури України 4 січня 2016 року у відповідності до вимог п. 3 ч. 2 ст. 283 КПК України обвинувальний акт стосовно О. Корнійця за ч. 4 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами), ч. 1 ст. 359 (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації) КК України, В. Шапакіна за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 368 КК України та В. Гібаленка за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 368 КК України направлено до Печерського районного суду м. Києва.